Перспективи розвитку комерційної нерухомості у Львові: думка експерта

2754 0
Розвиток офісної та туристичної нерухомості, будівництво ще одного торгового центру – це те, що повинно розвиватися у Львові в найближчій перспективі. Однак щоб це втілити, місто має змінити підхід до стріт-рітейлу, створити концепцію розбудови Львова. Таку думку в коментарі Tvoemisto.tv висловив директор відділу інвестиції компанії DTZ Володимир Мисак. А також розповів про можливі небезпеки, з якими зіштовхується інвестори, які вирішили вкладати кошти в нерухомість у місті Лева.

Офісна нерухомість

Найбільш цікаво зараз у Львові виглядає розвиток офісної нерухомості. Тому що є такі драйвери як ІТ-сфера, яка дуже активно розвивається у Львові. Відповідно вони будуть тими користувачами нерухомості, яким вона потрібна. Від них цей попит буде йти.

Торгівельна нерухомість. Стріт-рітейл

Про неї зараз можна говорити лише в горизонті планування на найближчий рік. Зараз є один торговий центр, який планується вводитися – «Victoria Gardens». Відповідно зараз немає такої можливості нового торгового центру. Але є можливість вдосконалювати стріт-рітейл. На вулицях Львова немає певної зони, яка б позиціонувала себе як середня mas- fashion. Є, зазвичай, чергування одних магазинів з відверто іншою категорією, яка просто не поєднується, відтак трафік в такому місці падає. Львову потрібно створювати зони, кластери, які б притягували до себе людей. Над цим треба працювати, але цим повинен займатися не один власник. Зараз же люди методом спроб і помилок доходять до того, що в цьому місці розвивається таке позиціонування.

Читайте також: Володимир Глащенков: набагато ефективніше разом підіймати капіталізацію міста, аніж воювати за його окремі кусочки

Туристична нерухомість

Вона дуже активна. Є можливість для 3-зіркових готелів заходити на ринок, пропонувати послуги. Готель «Ібіс» показує дуже хороший результат.

Складська нерухомість

Це в подальшій перспективі, при довшому горизонті планування. Воно має бути цікавим за умови, що Львів буде розвиватися, якщо буде кластери по логістиці.

Небезпеки для інвесторів

Для іноземного інвестора проблема не в регіоні. Тут, скоріш, лежить в площині макроекономіки: нестабільність валюти, юридичне поле. В нас юридична система має чимало каверзів. Якщо щось оскаржуєте в адміністративному судді, це оскарження носить характер «в кого кращі зв’язки з суддями», і на таку користь приймається рішення. Це є недолік. Адже якщо встановленні правила гри, то їх не можна міняти по ходу самої гри. Це сповільнює розвиток і місцевих інвесторів.

Спілкувався Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!