Петиція про демонтаж пам’ятника Моцарту у Львові назбирала необхідну кількість голосів

2886 0
Тепер петицію мають розглянути депутати Львівської міськради.

У Львові 502 голоси назбирала петиція про демонтаж пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту на площі Євгена Маланюка з 500 необхідних. Тепер її мають розглянути депутати Львівської міської ради. 

Цю петицію ще 29 серпня зареєструвала львівська мисткиня та виконавиця авторських пісень Наталія Криничанка. 

Читайте також: У Львові стався феномен. Чому пам’ятник Моцарту не потрібно демонтувати

«Малими кроками до оздоровлення нашого сивого, трохи кахикаючого і шкандибаючого, але бадьорого рідного Львова. Головне, що є ті, кому не байдуже. Особисто тішусь новому досвіду, присутності різних за поглядами, але зі спільним баченням, а особливо – новим друзям, яких подарувала мені Петиція, пан Швайкерт і його «Диво» на площі Євгена Маланюка», пише вона у Фейсбук. 

Нагадаємо, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту урочисто відкрили на площі Євгена Маланюка в центрі міста 26 серпня. Цьогоріч 26 липня минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера. Творив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. Він має власне ательє скульптури і неодноразово побував у Львові.

Після активного обговорення львів'ян скульптури Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка Тvoemisto.tv провело публічну дискусію на тему: «Чому встановлення пам’ятника Моцарту молодшому у Львові спричинило скандал?». 

Читайте також: У Львові пропонують змінити порядок встановлення пам'ятників

Ексзаступниця міністра культури та колишня посадовиця міськради Ірина Подоляк вважає, що це волюнтаристський жест, який не має нічого спільного з демократичним суспільством. 

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев запевняє, що всі процедурні моменти були дотримані, і що процедура встановлення пам'ятників не передбачає громадського обговорення.

За його словами, проєкт після затвердження виконкому погоджували управління архітектури та історичного середовища, а тоді Галицька адміністрація надала дозвіл на порушення благоустрою.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!