Петиція за збереження скульптури Моцарта у Львові менш ніж за добу зібрала необхідні підписи

2982 0
Електронне звернення, яке 25 листопада зареєструвала Дарина Лаврін, уже зібрало необхідні пів тисячі підписів мешканців.
фото дар

фото дар'ї кучер для твого міста

У Львові зареєстрували петицію за збереження скульптури Франца Ксавера Моцарта, яку напередодні встановили на площі Євгена Маланюка. Електронне звернення, що вчора зареєструвала Дарина Лаврін, уже зібрало необхідні пів тисячі підписів мешканців. Про це йдеться на сайті місцевих петицій.

«Прошу підтримати збереження скульптури Ксаверу Моцарту у Львові, бо серед львів'ян є такі, що вважають її красивою та естетичною. Можливо, скульптура має не традиційного вигляду порівняно з більшістю пам'ятників, що відкривались у Львові за останні роки, та це не причина її демонтувати», – вважає авторка.

Читайте також: Це не наш Моцарт. Чому я зареєструвала петицію про демонтаж скульптури композитора

Крім того, останні скульптура зумовила активну дискусію навколо теми Моцарта протягом останніх кількох місяців. Це, за словами Дарини Лаврін, – приклад, як «творіння митця виконує основні функції мистецтва: соціальну, пізнавальну, виховну та комунікативну». Тепер петицію мали б розглянути депутати ЛМР на одному з пленарних засідань.

Нагадаємо, що пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту урочисто відкрили на площі Євгена Маланюка в центрі міста 26 серпня. Цьогоріч якраз минуло 230 років від дня народження видатного австрійського композитора, молодшого сина Вольфганга Амадея Моцарта – Франца Ксавера, який жив у Львові. Створив цю скульптуру австрійський митець Себастьян Швайкерт у передмісті Зальцбурга. Львівська мисткиня та виконавиця авторських пісень Наталія Криничанка зареєструвала петицію про демонтаж скульптури. Учора, 25 листопада, це звернення, що попередньо зібрало понад 500 підписів мешканців, мали розглянути депутати під час сесії ЛМР, однак питання перенесли.

Читайте також: У Львові урочисто відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцарта. Фото, відео

Після активного обговорення львів'ян скульптури Францу Ксаверу Моцарту на площі Маланюка Тvoemisto.tv провело публічну дискусію на тему: «Чому встановлення пам’ятника Моцарту молодшому у Львові спричинило скандал?».

Ексзаступниця міністра культури та колишня посадовиця міськради Ірина Подоляк вважає, що це волюнтаристський жест, який не має нічого спільного з демократичним суспільством. Натомість головний архітектор Львова Антон Коломєйцев запевняє, що всі процедурні моменти були дотримані, і що процедура встановлення пам'ятників не передбачає громадського обговорення. За його словами, проєкт після затвердження виконкому погоджували управління архітектури та історичного середовища, а тоді Галицька адміністрація надала дозвіл на порушення благоустрою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!