PianoБог і Editors під дощем. Репортаж із фестивалю ZaxidFest 2017

2408 0
Дев'ятий фестиваль у Родатичах на Львівщині потішив фанатів якістю і насиченістю програми, а відсутність декого з хедлайнерів компенсували музичним драйвом.

Чотири сцени, п’ятсот кіловат звуку й вісімсот – сценічного світла, сорок вісім гектарів території, понад п’ятдесят виконавців з усього світу й шістдесят годин музики. 18 серпня у селі Родатичі в сорока кілометрах від Львова стартував дев’ятий фестиваль ZaxidFest 2017. Tvoemisto.tv там побувало й відчуло весь драйв і музичне шаленство фесту.

День перший

Хедлайнери головної сцени – O.Torvald і «Тартак». Трапилась халепа: один із головних хедлайнерів, американський колектив Breaking Benjamin, скасував концерт у ніч перед виступом. Програму зсунули на годину вперед і на місці американців опинився O.Torvald.

«Добрий вечір, Захід! Вас вітають нові головні хедлайнери першого дня, – привітався з фестивальним людом фронтмен групи Євген Галич. – Я знаю, що ви чекали на Breaking Benjamin. Повірте, я теж хотів на них подивитись. Але в них там сталась якась срака, вони похворіли, і тепер замість них тут стоїмо ми. Що ж, постараємось, аби  ви не пошкодували про ці дві години!».

Не приїхав і російський репет Антоха МС – не встиг на літак. Натомість, на інді-сцені грали Arlett, LTK, Blooms Corda i Tik Tu.

Рок-сцена двигтіла від виступів шведського метал-гурту Dark Tranquillity та американців Being As An Ocean, а перед ними натовп відривався під «Карну» та Space of Variations. А завершився перший день фестивалю сольною програмою Христини Соловій на нічній сцені.

День другий

Поки відвідувачі фестивалю поволі прокидались після вечірніх посиденьок із гітарою біля вогнища, розпочався другий день. На головній сцені його відкривали Sinoptik та Vivienne Mort. Відкриттям стали білоруси Volski, які не просто дали джазу на сцені, запаливши публіку піснями білоруською мовою, а й показали, що для музики не існує кордонів, піднявши заборонений у Білорусі національний біло-червоний стяг разом із синьо-жовтим українським. «Жыве Беларусь! Слава Україні!», – вигукували білоруси майже після кожної пісні, чуючи від натовпу щире «Героям Слава!» у відповідь.

На рок-сцені грали «Анна», 1914, «Брем Стокер» та довгоочікувані Pain, на інді-сцені – 5 Vymir, Love’n’Joy, COLAARS та «Фіолет».

Увечері під головною сценою знов було людно – один за одним виступали хедлайнери The Qemists, Noize MC та Enter Shikari. Нічна сцена була в розпорядженні Курган feat Agregat та «Хамерман знищує віруси». Другий день плавно перейшов у третій, адже ХЗВ закінчили свій сет по третій ночі.

 

День третій

Усе найцікавіше організатори залишили на десерт. Дев’ятий ZaxidFest увійде в історію – вперше в Україну завітав британський рок-гурт The Editors. «Редактори» грають пост-панк і нью вейв, мають п’ять студійних альбомів і понад два мільйони проданих дисків. Засновник фестивалю Яків Матвійчук розповів, що райдер The Editors – спеціальний список вимог, який група надає організаторам – виконати було непросто. Потрібний звук довелось везти з-за кордону: в Україні поки що немає апаратури такого рівня.

Дощ, який почався в останній день фестивалю, не завадив фанатам відірватись на повну й лише додав спецефектів видовищному виступу The Editors.

Окрім британців, хедлайнерами третього дня стали Onuka, PianoBoy (на екранах було написано – PianoБог), The Hypnotunez, Leo Mantis та Fontaliza.

Рок-сцена вибухала від пісень In Extremo та Septa, та, попри пилюку та бруд, рокери охоче слемились – весело штовхались під сценою – під виступ Chelsea Grin.

На інді-сцені все було спокійніше, але не менш драйвово: «Сальто Назад», «Рэспубліка Паліна» і Zapaskа дали джазу, а Женя та Катя й київський гурт Sleeping Bear подарували жадану розслабленість після багатогодинного відриву.

Цього року ZaxidFest став доступним для людей з інвалідністю. На території фестиваою для них передбачили спеціальні подіуми та пандуси, окремі туалети й душі. Трансфер людей з інвалідністю взяли на себе організатори фестивалю. Безкоштовно на фест потрапили й учасники війни на Донбасі.

Наступного року найкращій традиції фестивального літа на Львівщині виповниться десять років. Чекаємо на ювілейний ZaxidFest 2018!

 

Катерина Бігун

Фото: Петро Ткачук та Zaxidfestі

Партнерська публікація 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!