Під час ремонту у львівській школі знайшли ртуть

2238 0
Кульки ртуті були під підлогою після її демонтажу.
фото: гу дснс україни у львівській області

фото: гу дснс україни у львівській області

У школі на вул. Шухевича, 2 під час ремонту в приміщення виявили кульки металевої ртуті. Повідомлення про це надійшло до Служби порятунку «101» вчора близько 13:00, – повідомляє пресслужба ГУ ДСНС України у Львівській області.

На місце події направили фахівців відділення радіаційно-хімічного та біологічного захисту Загону технічної служби. Як з’ясувалось, кульки ртуті були під підлогою після її демонтажу.

Читайте також: Де у Львові здати батарейки. Графік стоянок екобусу на січень

«Рятувальник провели збір ртуті механічним способом та провели демеркуризацію. Загалом зібрали 40 грам ртуті», – йдеться в повідомленні.

Ртуть передали в управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради на зберігання та подальшу утилізацію.

Для довідки

Ртуть – метал сріблясто-білого кольору. В звичайних умовах – це рідина. У рідкому стані вона легко-рухома, при легкому ударі поділяється на дрібні кульки. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні. Потрапивши в організм людини через органи дихання, ртуть нагромаджується і залишається на все життя. Якщо у приміщенні розбили ртутний термометр, необхідно вивести з приміщення усіх людей, відчинити навстіж усі вікна у приміщенні, максимально ізолювати від людей забруднене приміщення, щільно зачинивши всі двері. Органи дихання слід хоча б захистити вологою марлевою пов’язкою.

Великі кульки треба збирати спринцівкою і одразу класти їх у склянку з розчином перманганату калію (2 г на 1 л води), дрібніші  кульки слід збирати щіткою на папір і теж висипати в скляну ємність. Банку необхідно щільно закрити. Для збирання крапельок ртуті застосовують також лейкопластир. Його прикладають до поверхні, забрудненої ртуттю,  і прилиплі крапельки ртуті відокремлюють від нього, промиваючи, ацетоном або іншим розчинником (краще віддати його спеціалістам на утилізацію). Ефективним є прибирання поверхні за допомогою вологого слабо проклеєного паперу. Цей спосіб найбільш придатний для невеликих площ, забруднених ртуттю. При такому способі слабо проклеєний газетний папір розмочують у воді, відтискають і в такому вигляді застосовують для промокання поверхні, забрудненої ртуттю. Крапельки ртуті пилоподібних розмірів (0,5-1мм) добре прилипають до мокрого паперу і тоді їх разом з папером кладуть у банку з водою, яку щільно закривають.

Також потрібно вимити забруднені місця (після очищення їх від ртуті) мильно-содовим розчином (400 г мила та 500 г кальцинованої соди на 10 л води), або розчином перманганату калію (20 г на 10 л води), почистити та промити міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Якщо ртуті розсипали більше, максимально ізолюйте забруднене приміщення, щільно зачиніть усі двері й негайно викличте фахівців ДСНС України за номером телефону «101».



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!