Під час реставрації монастиря на Львівщині зруйнували давні поховання. Фото

2351 0
Робітники проігнорували рекомендації археологів та порушили культурний шар на території пам’ятки архітектури національного значення.
Рятівна археологічна служба

Рятівна археологічна служба

Під час реставрації монастиря в смт Підкамінь, що в Бродівському районі, будівельники знищили десятки давніх поховань, перемістили та пошкодили одинадцять надмогильних плит старого кладовища. Про це повідомляють на сайті науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба».

У червні археологи розкрили частину кладовища на подвір’ї в межах внутрішніх оборонних мурів монастиря і виявили надмогильні плити та рештки 28 поховань. Частина з них – дитячі. За їхніми висновками, кладовище було там з початку ХVІІ ст. Вони рекомендували скорегувати проєкт та наполягали на збереженні наявних на кладовищі давніх поховань у непорушеному вигляді.

Читайте також: У центрі Львова археологи знайшли кераміку VII-VI століття до нашої ери

Однак робітники проігнорували рекомендації археологів та знищили частину кладовища, пошкодили плити, які, за словами археолога Олександра Сілаєва, вже неможливо прив’язати до конкретних місць і поховань.

Рятівна археологічна служба вже підготувала відповідне звернення до департаменту архітектури та розвитку містобудування, який є замовником робіт, із вимогою негайно призупинити земляні роботи.

Додамо, що проєкт реставрації храму та дзвіниці у смт Підкамінь розпочали у 2018 році. Його фінансують із коштів Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. 

Читайте також: Глуха провінція або Які проблеми Львова викриває фонтан «Кульбаба»

Довідка

Монастирський храм у селі Підкамінь є пам’яткою архітектури національного значення XV-XVIII ст. з охоронним номером – 407. Перша згадка про монастир датована 1464 роком. Він діяв до 1946 року, у 1940-50-их роках там була тюрма НКВС. У другій половині 1950-их років замість в’язниці функціонував психоневрологічний інтернат закритого типу. У храмі зробили конюшню, а згодом – гараж для сільськогосподарської техніки. З 1997 року монастир відновлено. Тепер він належить монахам студитам УГКЦ і має назву Монастир походження дерева Хреста Господнього.

У жовтні 2018 року департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації оголосив міжнародний тендер на комплексну реставрацію монастирського храму із дзвіницею у селі Підкамінь Бродівського району на Львівщині. У грудні переможцем тендеру оголосили ТОВ «ХоСаРо». Вартість договору, відповідно до офіційної інформації, - 28,4 млн грн. Головний архітектор проєкту - Остап Василина.

Фото науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба»



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!