Під час виконання бойового завдання загинув пілот з Бучі, що очолював «Привид Києва»

2602 0
Він був з Бучі і загинув у небі над Чорним морем.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Під час виконання бойового завдання у повітряному бою героїчно загинув, захищаючи небо країни, полковник Збройних Сил України Михайло Матюшенко (08.01.1961-26.06.2022). Він був з Бучі і загинув у небі над Чорним морем. Про це повідомив Бучанський міський голова Анатолій Федорук.  

Військовий льотчик керував багатьма типами військових та цивільних літаків. Служив у різних військових частинах, до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній. За словами міського голови, Матюшенко був успішною людиною і ніколи не хвалився тим, чим займається насправді. Маючи активну громадянську позицію, очолював громадське формування охорони правопорядку.

Читайте також: Львівські десантники «Стугною» знищили дві бойові машини піхоти окупантів

Свій безцінний досвід роботи Михайло Матюшенко – позивний «Дід» – передавав молодшому поколінню, і лише тепер  стало відомо, що «Привид Києва» очолював льотчик з Бучі. Із приходом полковника Матюшенка до керівництва 40 бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі. 

«В одну із ночей Дід кинувся у повітряний бій на Л-39, імітуючи атаку МіГ-29 на пару Су-30. І що ви думаєте? Вони відступили!», – згадують один з епізодів побратими.

Згодом він прийняв рішення посилити південний та східний фронти: «Коли Дід дізнався про безповоротні втрати підготовлених екіпажів бомбардувальників, рішення було прийнято. Так почалася нова операція».

Читайте також: Зеленський назвав 7 країн, які готові обговорювати гарантії безпеки для України

Для Михайла Матюшенка це була остання місія. Він не повернувся з чергового вильоту, і його довго шукали. Сьогодні він їде додому, в Бучу. Прощання відбудеться в понеділок, 3 жовтня о 14 годині, на Алеї Героїв у Бучі – на цвинтарі на вул. Депутатській, 1.

Для довідки
 
Привид Києва – збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації, його описують як пілота МіГ-29, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну здобув 6 повітряних перемог у небі над Києвом: збив 2 літаки Су-35, 2 літаки Су-25, по 1 літаку Су-27 і МіГ-29.

Ольга Коваль

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!