Під мерією зібрались активісти на підтримку легалізації медичного канабісу

994 0
Активісти взяли з собою плакати із саркастичними написами про те, чому відтягують прийняття закону в Україні.

Сьогодні під стінами Львівської міської ради проводять акцію на підтримку легалізації медичного канабісу. Активісти ГО «Демократична сокира» прийшли під стіни мерії, вимагають від депутатів міської ради проголосувати за звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, МОЗ, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками щодо приведення українського законодавства у відповідність до Конвенції ООН.

Читайте також: Медичний канабіс в Україні. «за» і «проти» та що каже церква

«Допоки у нас нема медичного канабісу, багато людей страждають. Він необхідний, бо є ефективним знеболювальним, яке застосовують в багатьох європейських країнах. Україні також це потрібно. Ми намагаємось саркастично показати, які є відмовки від того, аби не приймати рішення: «Всі стануть наркоманами», «Не на часі», та інше. Намагаємось звернути увагу місцевих депутатів, щоб вони проголосували і подали звернення до Верховної ради», – розповів у коментарі Тvoemisto.tv активіст ГО «Демократична сокира» Ярослав Лозовик.

Він додає, що схожі акції проводять не вперше. Активісти кажуть, що також стимулом до привернення уваги до цієї пролеми є й те, що серед їхніх знайомих є люди, які страждають через те, що Україна не використовує канабіс у медичних цілях як знеболення, зокрема це стосується і ветеранів АТО. 

Під час засідання Львівської міської ради звернення на розгляд депутатам запропонував Валерій Веремчук, голова постійної депутатської комісії  охорони здоров’я та соціального захисту.

Активісти наполягають, що для легалізації медичного канабісу не потрібне прийняття окремого закону, а достатньо внести правки в постанову Кабміну від 6 травня 2000 року №770, яка має назву «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». У цій постанові треба зробити одну невеличку зміну — виключити канабіс з таблиці «особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено» і додати до таблиці «наркотичні засоби, обіг яких обмежено». Така зміна саме прибере розбіжності між українським законодавством та міжнародним (Україна зобов’язалася це зробити в 2001 році, ратифікувавши Єдину конвенцію про наркотичні засоби 1961 року).

Додамо, що медики зазначають, що за кордоном медичний канабіс застосовують для зменшення больового синдрому при таких складних захворюваннях в гастроентерології, як хвороба Крона та неспецифічний виразковий коліт. Ці хвороби дуже вражають шлунково-кишковий тракт, виникають запальні процеси, формуються спайки, що завдає страшного болю, який тільки посилюється. Тому такі хворі потребують не менш інтенсивного знеболювання, як онкохворі.

Нагадаємо, у 2019 році у Верховній Раді зареєстрували законопроект №10313 про внесення зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення фундаментального права особи на життя. Ідеться про легалізацію медичного канабісу. Законопроект мав врегулювати використання медичного канабісу в медицині та науці.

У 2020 році нардепи публічно оголосили, що законопроект по легалізації медичного канабісу не потрібен, бо для цього достатньо постанови Кабінету міністрів, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих.

Фото Христини Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!