Під захистом Святого Флоріана. Що зберігає Музей історії пожежної справи у центрі Львова

2320 0
Музей має ще одну неофіційну назву «Музей під покровительством Святого Флоріана».
фото: софія фінкевич для твого міста

фото: софія фінкевич для твого міста

У межах святкування тижня музеїв у Львові  Tvoemisto.tv пропонує дізнатися більше про Музей історії пожежної справи, що розташований на вул. Підвальній, 6, на першому поверсі будівлі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Читайте також: ТОП-5 музеїв біля ЛЬвова, або Що подивитися у тиждень музеїв

Загалом музей має три зали. Перша – історична, на місці якої колись був гараж з каретами, що у разі необхідності вирушали на допомогу. Другий – сучасний, де можна знайти різноманітне пожежне приладдя. Третій – присвячений Чорнобильській катастрофі, з фотографіями рятувальників, що першими ринулись на допомогу.

Завідувачем виставки є Боднар Микола, який брав участь у ліквідації аварії на ЧС у 1986 році, і саме у цьому році був заснований музей.

Він має ще одну неофіційну назву «Музей під покровительством Святого Флоріана». Серед християнських святих Св. Флоріан є головним захисником і охоронцем від вогню і жахливого лиха, що не раз спустошувало середньовічні міста. Існує дві версії про те, як святий отримав владу над вогнем. Згідно з першою, вперше до нього звернувся з молитвою вугляр, що просив врятувати його від пожежі. Згідно іншої- ще за часів життя Флоріан загасив палаючий дім.

Читайте також: Не буває однакових. Як львів’янка дає нове життя старим вишиванкам

У музеї розповідають, що раніше рятувальникам допомагали декілька інших професій. Приміром, професія сажотруса. У його обов’язки входила чистка та випалка коминів. Часто від того, як добре сажотрус виконував роботу, залежала ймовірність виникнення пожежі. Також існувала професія вартового, що проживав на вежі в міській ратуші та стежив за виникненням пожеж. Якщо здіймався вогонь, він з допомогою дзвонів посилав сигнал: до якої пожежної станції бігти.

На початку 20 століття на пожежній станції обов’язково чергувала «швидка» для надання невідкладної медичної допомоги. З часом, коли пожежників почали навчати першої допомоги, потреба у ній зникла.

У другому залі є стенд посвячений пожежно-прикладному спорту, з великою кількістю медалей та нагород. А ще, окрім різноманітного приладдя,  можна знайти речі, що пошкодилися внаслідок пожежі. Музей нині приймає нові подібні експонати.

Є стіна з яскравими фотографіями, які вказують на те, що сьогодні рятувальники займаються не лише пожежами, а й природніми катаклізмами, також в їх складі є сапери. Особливо, за словами екскурсовода, вони необхідні в зоні АТО. Там є чимало львівських саперів. Також в другій залі знайшли місце для дитячих малюнків, пов’язаних з тематикою пожеж, катастроф та ЧС. Найкращі у межах конкурсів представлені у музеї на виставці

Додамо, що потрапити до музею можна у будні, з 09:00 по 17:00. Із 13:00 по 14:00 тут обідня перерва. У суботу та неділю музей зачинений. Вхід – вільний.

Софія Фінкевич

Фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!