Підкорити гору заради кави. Як у Львові працює перша монастирська кав’ярня

11858 0
Кав’ярня «Кармель» – спільний проект УГКЦ та РКЦ, що має на меті зруйнувати пересічні стереотипи львів’ян про монастир та сприяти їхньому сталому розвитку.
Фото: Ганна Аргірова

Фото: Ганна Аргірова

Щоб знайти першу монастирську кав’ярню у Львові, треба дійти до Храму Святого Архистратига Михайла, а потім піднятися на невеличкий пагорб. «Це вже неабияке зусилля у нашу цифрову епоху», – жартує співзасновник кав’ярні «Кармель» Роман Лагіш. Але заклад недарма називається саме так, адже Кармель – це «божий виноградник», саме так перекладається назва гори в Ізраїлі. Окрім того, що кав’ярня розташована на пагорбі, тут колись було абатство кармелітів латинського ордену.

Роман Лагіш розповів Tvoemisto.tv, чому виникла необхідність створення такої кав’ярні саме у Львові та яким чином вона може бути успішним прикладом соціального бізнесу і приносити користь суспільству.

Співзасновник кав’ярні «Кармель» Роман Лагіш 

Монастир – це круто

Ми виходили з того, що монастирі – обов’язкова частина європейської культури дотепер. Адже на території Галичини, так само як і в Європі, вони були рушіями прогресу та носіями суспільних цінностей. Там мешкали люди, які не тільки володіли ресурсами для дослідження, себто книгами, але й виділяли на це досить багато часу.

Саме тому ми хочемо довести, що монастирі – це не віддалені планети та споруди, які існують невідомо для чого, а досі є тим місцем, де люди служать не лише Богу, а й людям. Тому наше головне завдання – відновити те, що в собі завжди несла монастирська культура, яка була присутня у європейській системі цінностей.

З іншого боку, нині монахів уявляють як неграмотних та тих, що тільки моляться. Люди уявляють їх людьми, які ніколи нічим не володіли та які чекають, щоб їм щось дали. Але такого ніколи не було. Такого немає і зараз.

Велику роль відіграє тут і локація самої кав’ярні. Ми розташовані поблизу монастиря та храму св. Архистратига Михаїла і ділимо простір із «Гостинним домом», продовженням якого і вважається наш проект. Але ми маємо різних власників. «Гостинний дім» належить монастирю, а кав’ярню «Кармель» заснувала Асоціація богопосвяченого життя в Україні, тобто це спільний проект монастирів УГКЦ та РКЦ.

Смачний затишок у центрі Львова

Ми розміщуємося в самому центрі міста, проте тут можна сховатись від шуму і напливу туристів, котрих є направду дуже багато. Тут чудесний вигляд з вікна на центр, споглядання якого божественно поєднується зі смаком кави. Ми пропонуємо своїм клієнтам як класичне кавове меню, так можемо потішити чимось особливим і цікавим, з історією та незвичними назвами.

Усіх десерти, що є в нашому меню, ми печемо самі з натуральних продуктів. Наші гості щоразу повертаються до нас за фірмовим тортиком «Кармель», у якому поєднуються  морквяні коржі з горішками, родзинками і ніжним кремом. Також маємо класичний шоколадний фондан, а для поціновувачів чогось незвичайного – яскравий шпинатний торт з малиною. Крім того, звичайно ж, пропонуємо посмакувати класичним монастирським сирником.

Шпинатний торт. Фото: "Кармель"

Щоранку до нас з радістю заходять гості на смачні сніданки. А серед меню наших паст та салатів кожен може знайти саме те, що йому смакує. Оскільки ділові люди, маючи лише годинку для обідньої перерви, часто шукають у центрі Львова заклади, де можна швидко, смачно і в затишку поїсти, ми створили меню бізнес-ланчів, яке діє з 12:30 до 15:00. У нього входить салат, перша страва, гарнір, м’ясо або риба, хліб і узвар.

Сила в традиції

Митрополит Андрей Шептицький казав, що найбільшою трагедією нашого народу є його неорганізованість і нездатність до творіння чогось іншого. І саме він говорив про те, що монастирі мають задавати добрий тон.

Тож ми відкрили такий заклад, де б могли показувати наші традиції та все добре, що маємо. Втілювати це ми можемо у стравах, які подаємо людям, у наших рецептах та у шляху, який ми обрали, адже позиціонуємо себе як соціальний бізнес.

Ми купуємо в монастирів сировину, яку потім використовуємо для приготування своїх страв. Наприклад, макарони, чаї, гриби тощо. Цей перелік буде збільшуватися, адже нам поки що всього лиш чотири місяці. Таким чином ми стимулюємо та підтримуємо їхній сталий розвиток. Очевидно, що у нинішньому світі монастирям важко конкурувати на ринку.

Цю кав’ярню не створювали для окремої групи людей – вона відкрита для всіх: як для туристів, так і для пересічних львів’ян. До нас вже приходять люди, які довідуються про кав’ярню від своїх знайомих. Як то кажуть, сарафанне радіо і досі є ефективним інструментом у залученні нових гостей.

 

Партнерська публікація

Фото Ганни Аргірової


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!