Підземні переходи Львова: що відремонтують цьогоріч?

4021 0
У Львові загалом є 16 підземних переходів: 12 з них – на балансі райадміністрацій, ще чотири відомчі (дві з яких взагалі не функціонують). Минулого тижня на виконкомі Львівської міськради погодили, аби у двох підземних переходах на вул. Пасічній та перехресті вул. Грінченка – вул. Хмельницького, які є на балансі міста, облаштували торговельні майданчики з тимчасовими торговельними павільйонами.
Фото: zaxid.net

Фото: zaxid.net

Але для таких змін підземки потребують упорядкування та проведення ремонтних робіт, що також вказано у цьому рішенні. Доведуть до ладу і відомчу "підземку", що на Стрийській, 45, яка є на балансі ЛАЗу, пише Львівська пошта.

Щодо підземних переходів у середмісті, то вони у доброму і навіть зразковому станах, до прикладу, на площах Митній та Галицькій. Кілька років тому Личаківська райадміністрація розпочала ремонт переходу на Пасічній. Закінчити роботи там планували ще торік, але не вдалося.

"Підземний перехід, що на вул. Пасічній облаштований ще у 80-х роках, коли тривала забудова того мікрорайону. Цей перехід уже дев’ять разів передавали в оренду підприємцям, які брали на себе відповідальність за нього. Щоразу вони зобов’язувалися привести об’єкт в порядок та підтримувати належний санітарний стан за умови встановлення там торговельних кіосків, – розповідає  голова Личаківської райадміністрації Львова Іван Лозинський. – Було навіть два підприємці, які на три роки мали угоду, але домовленостей вони  не виконали, тож угоду довелося розірвати. Зараз знову звернувся підприємець, який хоче взяти “під опіку” цей перехід. Він планує там поновити світло, налагодити водовідведення… Все за свій рахунок”.

Ще одна “підземка”, яку планують відремонтувати, розташована на перехресті вулиць Грінченка та Хмельницького. Зі слів голови Шевченківської райадміністрації Львова Олександра Удовенка, підземний перехід не працював більше 30 років. Він запевняє, що підприємці, які планують торгувати там, упорядкують підземний перехід за свої кошти.

Начальник відділення капремонту управління інженерного господарства ЛМР Михайло Пінзак зазначив, що підземний перехід як споруда в цілому не може бути переданий в оренду, орендувати можна лише площу під торгівлю. Але, якщо підприємці хочуть там облаштувати торговельні майданчики, то їм доведеться зробити “підземки” презентабельнішими. Для міста це великий плюс. У даному питанні головне не перестаратися із кількістю торговельних кіосків, оскільки за будівельними стандартами підземні переходи мають бути вільними і просторими.

Із 16 пішохідних переходів чотири є відомчими. Це “підземки” на вулиці Городоцькій, 355, перехресті вулиць Вільхова – Курмановича, вулицях Героїв УПА, 76 та Стрийській, 45. Чи не в найгіршому стані перехід на вул. Стрийській, який перебуває на балансі ЛАЗу. Завод дав зобов’язання, що до середини 2013-го її відремонтує. Та ремонтні роботи у “підземці” почали робити лише цього року, інформує прес-служба ЛМР.

“Нещодавно ЛКП “Львівводоканал” почистив зовнішні каналізаційні мережі. Зараз вдалось залучити зовнішні кошти, щоб відремонтувати половину сходових маршів переходу. Буде відремонтовано два з чотирьох сходових маршів – від зупинки громадського транспорту на вул. Володимира Великого та від зупинки громадського транспорту біля ЛАЗу. Зараз роботи тривають з боку ЛАЗу. Завершити ремонт двох сходових маршів плануємо через місяць”, – розповів начальник відділу комунального господарства Сихівської районної адміністрації Львова Віктор Західний.

З його слів, про облаштування там торгових павільйонів не йдеться, адже перехід перебуває у приватній власності.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!