«Пінгвін» з радянського часу, зміни через е-квиток та погіршення погоди. Головне за добу

1281 0
Коротко про головні новини за минулу добу.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Коляда у дисидентів. У Львові відроджують найдавніший вертеп в Україні. Вертеп 1972 року, у якому ходила горстка українських інтелігентів, збирав кошти для підтримки українських політв’язнів та їх сімей, вертепом 2022 року театрали хочуть відновити цю традицію. Розповідаємо про те, як традицію дисидентської коляди продовжує у Львові найдавніший Сокиринський вертеп XVIII століття від Шкільного театру УКУ «На Cимонових стовпах». Він мандрує від хати до хати дисидентів.

Tvoemisto.tv дізналося, як ідуть справи у кафе «Пінгвін», що біля Опери. Там досі продають морозиво з посипкою та роблять молочний коктейль. Є також цукерки, соки, канапки, чебуреки. А ще тут продають пиво, горілку, коньяк, лікери на розлив. Кафе працює уже понад 60 років, за цей час тут мало що змінилось кажуть львів’яни.

Читайте також: На Різдво до Гаю. Як у Львові спільно колядували. Фоторепортаж

У ДТП з автобусом, що трапилась у селі, у Львівському районі постраждали семеро людей. У ніч на 9 січня, на трасі Львів-Луцьк у селі Новий Став зіткнувся пасажирський автобус і легковий автомобіль. Унаслідок ДТП травми отримали пасажири і водій легкового авто, серед них був восьмирічний хлопчик, також госпіталізували водія автобуса.

Смертельна ДТП трапилась на об’їзній Львова. Зіштовхнулись Volkswagen Passat і Renault Laguna, водій першої автівки 1960 року народження загинув. ДТП трапилось поблизу села Бережани, станом на 11.00 там ще ускладнений рух.

Тим часом синоптики прогнозують туман та ожеледицю, через що може виникнути більше ускладнень в русі.

З четверга, 13 січня у Львові почнуть поетапне запровадження електронного квитка – системи безготівкової оплати за проїзд у громадському транспорті. Спершу зміни стосуватимуться лише пасажирів, які мають пільгу. Згодом, у першому кварталі 2022 року – усіх решта. Коли запровадять можливість безготівкової оплати для всіх категорій пасажирів, тоді вартість квитка у водія зросте до 15 гривень.

Читайте також: Куди зникає дух Львова. Справа магазину на Краківській

Повний перелік локацій, де у Львові можна  оформити пільгові транспортні картки, дивіться тут. Після введення е-квитка має змінитись підхід до фінансування усього громадського транспорту. Зокрема, дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 мають розраховувати за показниками, які надавали ці підприємства, а суму компенсації – залежно від вартості кілометра роботи автобуса. Окрім цього, система мала б стати прозорою.

Львів витратив майже 5 мільйонів гривень на святкову ілюмінацію – ця сума найбільша з-поміж інших міст Західної України. Львівське комунальне підприємство «Львівсвітло» заплатить 4,6 млн грн компанії «К-Енерджи Україна» за міську святкову ілюмінацію. Концепцію прикрас створили на замовлення мерії львівські художники Ольга Кравченко, Роман Зілінко, Остап Лозинський та Дарія Альошкіна. Зокрема встановили прикраси із зірочок та гуцульського «павука» ‒ традиційної різдвяної прикраси, пише видання.

Читайте також: Карантин добив. У Львові закривають культову українську книгарню

Цього року у прокат вийде кілька десятків українських фільмів. Пропонуємо переглянути ТОП 20 найочікуваніших прем’єр. У списку є і «Довбуш», «Мавка», «Наші котики – 2», «Я, “Побєда” і Берлін», «Мирний-21», «Еґреґор», «Мої думки тихі 2», «Королі репу», «Між нами».

Гарного Дня!

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!