Після АТО. Чого львів'янам чекати від військових з війни?

2796 0
Останнім часом на вулицях Львова активісти «Варта 1» все більше стикаються з нетверезими та в окремих випадках навіть агресивними військовослужбовцями, що повернулися з зони АТО.

Про це 7 квітня під час дискусії у Львівському прес-клубі на тему «Військовий патруль на Львівщині: права, обов’язки і координація дій із правоохоронними та громадськими структурами» розповів голова виконкому ГО «Варта-1» Ігор Зінкевич, повідомили в прес-клубі.

– І коли з ними спілкуються громадські активісти, то це сприймається військовими більш-менш нормально. А ось коли приходить міліція, то йде загострення ситуації. А ось коли військовий з військовим спілкується, то це набагато краще сприймається і конфлікт вирішується, – каже Ігор Зінкевич.

За його словами, громадські активісти не затримують порушників, тільки стримують та переконують. А коли вже ситуація виходить з-під контролю, тоді звертаються до міліції. А краще було би таких забіяк віддавати військовим патрулям.

Однак стримувати військових, які повернулися зі Сходу, повинні не військові патрулі, наголошує керівник «Народної самооборони» Львівщини Валерій Веремчук. Вони, у першу чергу, мають пройти психологічну реабілітацію.

– Ми зараз маємо говорити про реабілітацію хлопців, які пройшли бойові завдання. Особливо тих, які були чи в полоні, чи в Зеленопіллі, чи в Іловайську, чи в Дебальцевому. Щоби ці люди не топили в алкоголі і не забували своє горе, як вони збирали руки-ноги-голови своїх побратимів. Про це говорити не можна спокійно, не те, що пережити і згадувати, – вважає волонтер.

У зв’язку із ситуацією, що склалася у Львові, на вулиці Городоцькій відновлять приміщення гаупвахти. Це приміщення так званих казарм Фердинанда, розповів заступник начальника Західного територіального управління військової служби правопорядку ЗСУ, підполковник Федір Федчик.

Після відновлення гаупвахти там одночасно зможуть утримувати до 20 осіб, каже він. За його словами, військові патрулі працювали завжди. Тільки їх робота в мирний час була не надто помітною хоча б тому, що й військових було не дуже багато. Зараз у Львові у вихідний день, коли військовослужбовців відпускають у звільнення, працює три патрулі, до яких входять три особи – офіцер та два солдати.

- Але в зв’язку з тією ситуацією, яка зараз є в державі, та через те, що велика кількість особового складу залучається до виконання завдань в зоні АТО, кількість тих патрулів буде збільшено. Зараз створений цілий спеціальний відділ у Львові, куди призвали у березні понад сто осіб особового складу для організації служби у військових патрулях, - каже підполковник Федір Федчик.

Що стосується злочинів, за які можуть затримати, то зараз внесені зміни до Кримінального кодексу України у цій частині.

– Підвищується відповідальність військовослужбовців за злочини, скоєні у особливий період, внесені зміни щодо адміністративних правопорушень.  Наприклад, вживання спиртних напоїв, суперечка, невиконання наказу. Якщо раніше притягували до дисциплінарної відповідальності, то зараз, за рішенням суду, який у діях військовослужбовця побачив тяжкість того правопорушення, будуть вживати запобіжні заходи – утримання на гаупвахті до 10 діб. Але – тільки за рішенням суду, – наголосив він.

За його словами, якщо порушення військовослужбовця неважкі, то патруль може його затримати до трьох діб.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!