У Львові прогнозують можливий ріст кількості хворих на Covid-19 після новорічно-різдвяних свят

1603 0
Наскільки саме збільшиться хворих із Covid-19, залежатиме від того, як люди проведуть Новий рік та Різдво.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

На новорічні та різдвяні свята у Львові й області сплеску захворювання на коронавірус не передбачають, а ось після свят, цілком ймовірно, що кількість захворілих таки збільшиться. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила головна епідеміологиня Львівської області, директорка Львівскього обласного лабораторного центру Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Львів'янам радять Новий рік святкувати вдома, бо центр – для туристів

«Враховуючи те, що на новорічно-різдвяні свята люди частіше зустрічатимуться, є небезпека, що після свят може зрости кількість захворілих. Через те, власне, в країні запроваджують обмежені заходи, так званий локдаун», – каже каже вона.

За її словами, наскільки саме може зрости кількість хворих, сказати складно, усе залежатиме від того, як люди проведуть Новий рік та Різдво.

«Якогось плану Б в ситуації, коли кількість хворих зросте, немає. Ті, хто інфікувався, повинен залишатися вдома і звернутися до лікаря. Це дозволить стримати розповсюдження серед суспільства вірусу», – додає епідеміологиня.

Читайте також: Коронавірус і Різдво. Із якими обмеженнями святкуватимуть в Україні та Європі

Контроль відбувається й за тими, хто на новорічно-різдвяні свята повертатиметься з-за кордону.

«Ще на кордоні вони повинні встановити додаток «Дій вдома». Далі в людини є два варіанти – або сидіти вдома 14 днів, або власним коштом в лабораторії зробити ПЛР-тест. Якщо результат від’ємний, з додатку її знімуть», – зазначає вона.

Поки що тих, хто повертається з-за кордону небагато, але передбачається, що ближче до Різдва людей побільшає. Уже зараз, за словами Наталії Іванченко-Тімко, у лабцентр звертаються люди, яких цікавлять питання, як їм діяти, яка процедура, де обстежитись, як швидко отримати результат.

Читайте також: Скільки вихідних матимуть львів'яни у січні

До речі, як зазначила Наталія Тімко-Іванченко, лабораторії Львівської області, зокрема, Львівський лабораторний центр, на новорічні та різдвяні свята працюватимуть у звичному режимі.

«Лабораторний центр працюватиме без вихідних. Тому, якщо буде потреба доставити матеріал і провести дослідження, це буде зроблено», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!