До кого може не приїхати "швидка" після реформи медицини?

15593 0
Щодоби близько 140 машин швидкої медичної допомоги у Львівській області виїжджають на понад тисячу викликів. Більшість проблем, із якими звертаються до «швидкої», не є екстреними й не вимагають допомоги служби медичного порятунку.
фото: dt.ua

фото: dt.ua

Про це в інтерв’ю Tvoemisto.tv повідомив керівник обласного Центру екстреної медичної допомоги Володимир Похмурський.

За його словами, аби навчити людей не панікувати й правильно визначати, якої допомоги вони потребують, у Львівській області до кінця року має запрацювати спеціальний кол-центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться медицина? 5 фактів про перші кроки

У перспективі координаційний центр спростить розподіл викликів на екстрені та неекстрені з системою пріоритетності. «Швидка допомога – спеціалізований і дорогий спосіб порятунку. Один виклик у середньому коштує 500 гривень. У цю суму входить амортизація машини й обладнання, навчання й оплата праці персоналу, пальне. Собівартість утримання бригади – понад півтора мільйона гривень на рік. Тому, якщо ми використовуємо цю бригаду, щоб дати пацієнту пігулку, дешевше буде викликати таксі, що довезе його до лікарні. Адже в цей самий час десь може трапитись аварія; забракне машин, і ми втратимо час, коли можна буде врятувати людину», – пояснює Володимир Похмурський. За його словами, в деяких країнах на людину, що зловживає зверненнями до «швидкої», штрафують за неправомірний виклик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найміть собі лікаря. В Україні стартує кардинальна реформа медицини

Не мали б виїжджати бригади «швидкої» й до паліативних хворих, адже найчастіше такі пацієнти потребують звичайного знеболення, яке може зробити патронажна сестра. «Таких людей багато і їхнє лікування є великою соціальною проблемою, – каже лікар. – У нас її ніколи належним чином не вирішували. У світі практикують створення так званих кабінетів нічного болю, в яких працює один медичний працівник з автомобілем, водійськими правами та телефоном. Він виїжджає до паліативних хворих, які потребують допомоги. Його послуги обійдуться громаді на порядок дешевше».

Нагадаємо, сімейні лікарі укладатимуть контракти за пацієнтами.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!