Хворі можуть безкоштовно отримати у Львові кардіостимулятори

2021 0
Майже 100 одиниць обладнання надійшло до обласного кардіологічного центру.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

28 хворих на брадиаритмії з початку жовтня отримали спеціальні кардіостимулятори у Львівському обласному кардіологічному центрі. Майже рік цих пристроїв лікарня не отримувала, і пацієнти змушені були купувати їх самостійно, пише Zaxid.net.

За словами кардіохірургів, у грудні мають надійти ті, які замовляли на початок 2017 року, а в березні 2018 року – ті, що замовляли на друге півріччя 2017 року. Згідно з обіцянками МОЗ, надалі кардіостимулятори мали б находити без затримок згідно із замовленнями.  

Читайте також: В Україні вперше здійснили пересадку механічного серця

«Дуже важливо донести до людей, особливо мешканців сіл, районів інформацію про те, що штучні водії ритму серця зараз у центрі є і надають їх абсолютно безкоштовно. Нерідко хворі, які потребують допомоги, не йдуть на консультацію до кардіологів лише через те, що їх лякає вартість цих пристроїв», – розповів Остап Герета, завідувач відділення електрофізіологічних досліджень серця центру.

Електрокардіостимулятор (штучний водій ритму серця) – це пристрій, який допомагає зберегти життя і поліпшити його якість хворим, що страждають від різного роду аритмій, коли серце б’ється з меншою частотою, ніж потрібно, або взагалі перестає битися на 3,5-10 секунд. Є великий ризик того, що в якийсь момент воно може не «завестися».

Читайте також: У 2017-му році українцям відшкодовуватимуть кошти за ліки

З електрокардіостимуляторами пацієнти можуть спокійно жити 8-12 років. Найбільший термін у практиці львівських кардіохірургів – майже 20 років. При потребі їх можна замінити. У центрі їх встановлюють приблизно 300 на рік.

«Середня вартість однокамерного водія ритму – від 20 до 35 тис. грн, а двокамерного – від 35 до 70 тис. грн. Пацієнтам, ще раз підкреслюю, їх надають безкоштовно», – каже Остап Герета.

Терміново потрібна консультація кардіолога передусім тим, у кого знижене серцебиття, запаморочення, часто поєднане з високим тиском, який не піддається корекції.

«Нормальна робота серця – 60-80 ударів на хвилину в спокої. Коли менше 60 ударів і більше 80 ударів, треба йти на консультацію до кардіолога чи аритмолога. Якщо частота менше 60 ударів (55-50), відкладати візит не варто, а якщо менше 45 ударів, то до лікаря треба вже бігти, але не самому. Таку людину треба обов’язково супроводжувати. І що швидше він отримає кваліфіковану допомогу, то менше ризику втратити життя», – говорить Герета.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!