Пластик проти дерева. Чому львів’яни повинні зберігати автентичні вікна старих будинків

4785 1
За самовільну заміну дерев’яних автентичних вікон у Львові загрожує штраф.
Фото з сайту zik.ua

Фото з сайту zik.ua

Львів’яни, які встановлюють пластикові вікна у старовинних будинках, не лише спотворюють зовнішній вигляд кам’яниць, а й шкодять своєму здоров’ю. Фахівці наголошують, що відреставроване автентичне дерев’яне вікно прослужить довше, ніж його металопластиковий аналог. Tvoemisto.tv розбиралось, у чому перевага дерев’яних вікон над металопластиковими.

«Перш за все, таким людям загрожує проживання у некомфортному помешканні», – розповідає начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. – «Це грибок, навіть були випадки отруєнням чадним газом через щільно закриті пластикові вікна».

За її словами, у старих будинках погана система циркуляції повітря, через що приміщення, де встановленні металопластикові вікна, погано вентилюються. Основними наслідками цього є грибок та цвіль на стінах.

Крім цього, у місті діє адміністративна комісія, яка наглядає за тим, як фізичні та юридичні особи виконують норми законодавства про охорону культурної спадщини. Комісія має право накладати штрафи від 1700 до 170 тисяч гривень за різні порушення, у тому числі й за встановлення металопластикових вікон.

«За час існування комісії, ми розглянули вже більше 100 подібних скарг. У більшості випадків були призначенні штрафи», – додала Лілія Онищенко.

Читайте також: Пластикові вікна в історичному Львові: Куди скаржитися. Інструкція

Директорка ЛКП «Археологічно-архітектурна служба» Тетяна Балукова розповіла Tvoemisto.tv, що у Львові, окрім всього, металопластикові вікна встановлюють неправильно:

«Ті металопластикові вікна, які встановлюють у нашому місті, часто є неправильно змонтованими. Вони створюють у квартирах парниковий ефект, і узимку вам буде потрібно постійно тримати вікно відчиненим, а це нівелює всі енергоефективні властивості вікна. До того ж, у нас майстри люблять з надлишком залити піни, а потім її зрізати, чим порушують цілісність її оболонки».

Вона зазначає, що стіни в старих кам’яницях досягають до метра товщини. Встановлені металопластикові вікна у таких будинках виглядають щонайменше некрасиво.

Читайте також: Що не так із фасадами львівських будинків

«Вікна є невід'ємним елементом загальної композиції, своїм кольором та членуванням підкреслюють архітектурний стиль будинку. Збереження всіх автентичних елементів у квартирі суттєво збільшує вартість при продажі», – додала Тетяна Балукова.

Також на відміну від пластикових вікон дерев’яні піддаються реставрації. Лілія Онищенко зазначила, що є майстри-реставратори, які вміють і можуть якісно відновити вікно. Їх навчали фахівці GIZ в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

Читайте також: Батіг і пряник. Чому тільки штрафи не врятують від спотворення історичний центр Львова

Якщо ж автентичне дерев’яне вікно не підлягає відновленню, його можна замінити на сучасне дерев’яне вікно зі склопакетами. Втім, навіть у такому випадку, потрібно мати погодження від управління охорони історичного середовища. Крім того, нове вікно своїм зовнішнім виглядом повинно відповідати старому.

Нагадаємо, 2 березня виконавчий комітет ЛМР затвердив рішення «Про створення адміністративної комісії при виконавчому комітеті ЛМР», яка розглядатиме порушення  чинного законодавства про охорону культурної спадщини. Комісія має право накладати штрафи від 1700  до 170 тисяч гривень за різні порушення.

Назар Притула


Читайте також:
10 Вересня, 2018 16:52
Львівський Віконний Супермаркет Можемо багато говорити, про неправильні вікна, цвіль та грибок. Про те це все зумовлено тотальною економією кожного хто встановлював собі нові вікна. Технології дозволяють відтворити повторити історичні частині фасадів де встановлені вікна ( є пластик є дерево) люди не готові переплачувати за це, виробники теж не женуться розказувати що теке добре а що погано.
на питання про парниковий єфект і справді така штука, про те є і вирішення цього питання, це примусові рекуператори повітря, це клапани приточної вентиляції що врізаються у Вікна. Тому підсумовуючи це все може сказати, що ми намагаємось бути не продавцями а порадниками та консульантами, ми шукаємо рішення поставлених задач, а не впарюємо. і тут вже діло за господарем домівки в якій міняють вікна.
Якщо цікаво можемо по дискутувати на тему. Посилання на сайт залишу можливо кому пригодиться і модератори не видалять його, завжди раді будемо проконсультувати
[***]s://[***].lmvik.com
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!