На площі Двірцевій планують облаштувати туристично-інформаційний центр

1828 0
Реконструкцію площі розпочали у березні 2019 року.

Від реконструкції площі Двірцевої минув уже рік. Там облаштували громадський простір, фонтан, висадили рослини і невдовзі мають збудувати туристично-інформаційний центр. Tvoemisto.tv довідалося, коли тут завершать усі роботи із реконструкції. 

«На сьогодні оголошено другий тендер, оскільки перший, який оголосили ще у березні, оскаржив другий учасник тендеру, тому Антимонопольний комітет скасував рішення щодо визнання переможцем першого учасника. Відтак, постійного договору ще немає», – пояснила під час стріму Tvoemisto.tv директорка «Львівавтодору» Оксана Єстеферова. 

Площу Двірцеву перевели на обслуговування Залізничної райадміністрації, за кошти якої уклали пряму угоду на осблуговування фонтану. 

Обслуговування фонтану загалом коштуватиме близько 650 тисяч грн на рік. Раз у тиждень у ньому спускають воду і чистять. 

«Ціна така, тому що є декілька стадій обслуговування фонтану. Перша – розконсерувати перед сезоном, друга – законсервувати, коли сезон завершується. Крім того, коли фонтан функціонує, потрібно слідкувати близько 6 місяців за його чистотою», – розповів керівник підприємства «Патронат» Юрій Чижмар. 

За його словами, їхня організація робила бетонні, гідравлічні та гідроізоляційні роботи із облаштування фонтану. Вони брали участь у проєкті ще на стадії проектування. 

«Хотілося, щоб гості бачили, що у Львові є стихія води, тому річка, яка тут є, символізує брак води у Львові, але й додає колориту. Ідею, щоб річка наче впадала у велике озеро, запропонував колишній архітектор міста Юліан Чаплінський», – додає Юрій Чижмар. 

На території площі Двірцевої ще не завершили облаштовувати сквер, а також туристично-інформаційний центр, оскільки ведуть переговори з підрядником, і на сьогодні ще не виділили коштів на роботи.

У сквері вже встановили лавки. При монтуванні останніх уже враховували якісне покриття лаком і фарбою, щоб вони не зношувалися так швидко, як лавки, які вже встановили на площі попередньо. 

Директорка «Львівавтодору» Оксана Єстеферова пояснила, що лавки понищилися за дві зими, але підрядник уже почав їхній ремонт. 

«Лавки понищилися через дві зими, оскільки того покриття, мабуть, було недостатньо для таких умов. Наприкінці 2020 року вони почали втрачати зовнішній вигляд, і генеральний підрядник дав зауваження виробнику. Тепер лавки у сквері встановлюють за технологією, як зараз реконструювали лавки поруч будівлі вокзалу», – прокоментувала Оксана Єстеферова.

Стан лавок після реконструкції

Тепер їх ремонтують

Крім того, на дорозі на виїзд до вулиці Городоцької встановили «розумні» світлофори, однак вони ще не працюють. Їх встановили для того, щоб громадський трансопорт міг влитися в загальний потік авто. 

«Світлофор надаватиме пріоритет громадському транспорту. Всі автомобілі, які їхатимуть з вокзалу, зупиняться, і тоді громадський транспорт зможе влитися у смугу руху», – каже заступник керівниці «Львівавтодору» Євген Калитин. 

Така ж система буде для трамваїв. Світлофор називають «розумним», тому що він має датчики, за якими можна відрізнити громадський транспорт від авто. 

Територія площі Двірцевої вже засаджена певною кількість рослин. Зокрема, там є злакові рослини: м’ята, шавлія, вербена, ербекія та інші. 

«За проєктом була концепція створення двірцевого парку, який мали б назвати лугопарком, тому що тут будуть здебільшого лугові рослини. Зараз вже цвіте шавлія, а до кінця осені буде вербена», – каже підприємець, який обслуговує зелені насадження, Володимир Чишинський. 

За його словами, в перші роки рослини потребуватимуть догляду. Зокрема, їх потрібно буде поливати кілька разів на тиждень, однак потім їм вже не потрібен буде постійний догляд. 

На площі Двірцевій цього літа також планують облаштувати питний фонтан, однак це відбудеться у межах реконструкції вулиці Чернівецької.  

Що стосується вулиці Чернівецької, яку реконструюють за іншим проєктом, освітлення там підключене лише частково, однак цей об’єкт також в процесі. 

Серед проблем, з якими зіткнулися з часу реконструкції площі, були часті ДТП, збиті дорожні знаки, а також багато крадіжок. Зокрема, викрадали квіти з травою і металеві решітки, тепер їх мають встановити знову. 

Нагадаємо, що площу Двірцеву почали реконструювати 1 березня 2019 року. Вартість робіт, які виконало ТзОВ «Онур Конструкціон», становила 165,5 млн гривень. Проєкт виготовили у ЛКП «Інститут просторового розвитку». Тут змонтували фонтан у вигляді потічка, висадили дерева та встановили вуличні меблі. Після цього ще понад 70 млн грн із бюджету міста виділили на дооблаштування площі перед головним вокзалом Львова. Кошти використають на інженерні роботи, які не передбачили у попередньому проєкті, а також на облаштування скверу. Його у проєкті не було, бо місто сподівалось, що вдасться залучити інвестора на будівництво паркінгу, який мав бути під цим сквером.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!