Цієї весни на площі Митній запрацює фонтан та висадять дерева. Візуалізація

4482 0
Архітекторка та співзасновниця організації Urban Ideas Ольга Криворучко розповіла Tvoemisto.tv, які роботи уже встигли виконати, та що може затримати відкриття оновленого простору.
візуалізація громадського простору на площі Митній

візуалізація громадського простору на площі Митній

Фонтан

Найголовніші роботи на площі Митній з облаштування «сухого» фонтану уже завершили. Ольга Криворучко каже, що з настанням теплого період року фонтан має запрацювати повноцінно. Пробний запуск, який провели ще у листопаді, показав, що фонтан функціонує, як і очікувалось.

«Є зовнішні обставини, які можуть завадити вчасному відкриттю площі, – розповідає Ольга Криворучко. – Наприклад, незакінчені ремонтні роботи фасаду Музея Пінзеля. Тут ще стоїть риштування та невирішене питання з прокладенням каналізації».

Читайте також: У Львові буде площа з пішохідним фонтаном та райськими яблунями. Візуалізація

Освітлення та озеленення

На площі з'явиться освітлення трьох типів. Перше – вмощене в плитці. «Якщо йти по площі Митній зараз, то є деякі плитки, які лежать нерівно чи просіли. Вони незакріплені, оскільки там є вставлені світильники, – пояснює Ольга Криворучко. – Плитки закріплять після тестового запуску освітлення, який дозволить перевірити, чи все працює справно». Тут також підсвітять дерева і фонтан. Третій тип освітлення – традиційний: освітлення на вертикальних опорах.

Читайте також: 8 громадських просторів, які з'являться у Львові цьогоріч. Візуалізація 

У березні на площі мають висадити усі дерева. «Ми підібрали усі дерева, які мають висадити, є готові списки, – каже Ольга Криворучко. – Планується, що знайдеться спонсор, який би захотів купити необхідні рослини і їх доглядати, адже перші два роки дерева треба кожен день підливати, щоб вони нормально прийнялись».

Пішохідний перехід

«Тут закінчилось монтування гранітних сходів і гранітної плитки, але тривають роботи зі стінами, – розповідає Ольга Криворучко. –  Перехід також озеленять. Ми залишили всі старі перила, які були тут раніше. Їх почистять і використовуватимуть знову. Додадуть і нові, яких тут раніше бракувало».

Підйомник для маломобільних людей

Через насичений рух транспорту довкола площі, до неї найзручніше добиратися через підземний перехід. Поки що він не дуже пристосований для маломобільних людей та батьків із дитячими візочками. Для цього тут мав з'явитись підйомник.

«Зараз розглядають два варіанти. Початково ми запроектували вертикальний підйомник. Це мала бути вертикальна платформа або ліфт, що мав би піднімати людей з рівня підземного переходу до рівня площі. Це дороговартісний проект, тому зараз ще розглядають інший варіант горизонтального підйомника, коли вздовж стіни буде їхати платформа, яка за натисканням кнопки на спеціальному пульті виїжджатиме нагору та спускатиметься вниз. Така конструкція є в уже готовому вигляді, її необхідно лише змонтувати», – зазначила Ольга Криворучко. 

Читайте також: У Львові висадять рекордну кількість дерев. Перелік вулиць та видів

Нагадаємо, загальна вартість робіт реконструкції площі Митної становить близько 6 млн грн. Бюджет передбачав пониження площі, заміну верхнього покриття, заміну усіх комунікацій, оновлення фонтану, влаштування вуличних меблів та висадку нових зелених насаджень. 

Підготувала Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!