Політична реклама

Площа Митна: дитячий майданчик чи бароковий сад?

4070 3
До 28 червня у Львові група архітекторів та дизайнерів працюватиме над проектом ревіталізації площі Митної. Свої напрацювання вони представлять у Майстерні міста біля Франкового університету і на площі Митній. Наразі є кілька проектів ревіталізації площі, запропонованих львівськими дизайнерами, активістами та студентами.

14 червня під час обговорення вже існуючих проектів начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко зазначила, що архітектори повинні напрацювати проект, який можна буде легко реалізувати. Також, за її словами, необхідно ще раз подумати, що робити із зупинкою, оскільки там зупиняються і трамваї, і маршрутки, що не зовсім зручно, та з підземним переходом. Лілія Онищенко наголосила, проект повинен передбачати, що найголовніше на цій площі – костел кларисок, пише ZAXID.NET.

Начальник управління туризму Львівської міської ради Галина Малець запропонувала перейменувати площу Митну на площу Пінзеля, а на самій площі встановити копії робіт скульптора. Крім цього, ця площа, за її словами, може стати початком нового туристичного маршруту по вулиці Личаківській.

Дослідник історії Львова Ілько Лемко розповів, що пам’ятає площу Митну більш зеленою. У 50-70-х роках тут росли «райські яблучка».

Наразі існує кілька варіантів ревіталізації площі, пише LvivOnline.

Львівський дизайнер та громадський діяч Олександр Шутюк пропонує використати досвід з озеленення площі Галицької. Тож, відповідно, одним з основних елементів оновленої площі Митної мали б стати кільцеві лавочки. Також він пропонує встановити велостійки, облаштувати дитячий майданчик та відновити газон і доріжку до дитячої поліклініки. Також він пропонує зробити пандус для подолання сходинок і замінити покриття біля лавок з додатковим облаштуванням фундаменту під кільцями.

Ілюстрації:alex-shutyuk.livejounal.com

Другий проект – випускна робота студентки Христини Косьмій. Вона пропонує підсилити функції громадських просторів на площі і пов’язати її з містом туристичними маршрутами. Щоб створити затишний простір на площі, архітектор пропонує використати зелені насадження по периметру. Це також послужить і захистом від шуму та вібрацій, а для того, щоб не заважати сприйняттю архітектурних домінант навколо, ці насадження повинні бути висотою в зріст людини. Перед входом в музей Пінзеля, за задумом автора, можна розбити «бароковий сад» — два партери, які будуть підкреслювати вісь, на якій знаходяться вежа музею, вхід в підземний перехід та дзвіниця бернардинського комплексу. Ці партери також візуально підсилюватимуть перспективу, так як вони не паралельні.

Поруч, в глибині площі, розташований фонтан зі скульптурою. На цьому місці згідно проекту потрібно створити яблуневий сад – інтерпретацію монастирських садів, що існували в монастирі кларисок (його зараз займає музей Пінзеля та поліграфічний коледж). Він складатиметься з чотирьох квадратів, в трьох з яких будуть насаджені яблуні, а четвертим буде фонтан. Спускаючись вниз по вулиці Римлянина можна відкрити великий внутрішній двір та перетворити його в лінійний парк, а перші поверхи будинків віддати під мистецькі галереї, дизайн-бюро та заклади громадського харчування. Так як двір досить великий (площею 3000 м²), він не використовується мешканцями в повному обсязі, тому вона пропонує перетворити його в громадське місце, але таке, яке б не заважало мешканцям. Цей прохід через двір також слугуватиме розвантаженням пішохідної частини вулиць Франка та Личаківської.

Фото: nplusk.com

Ще один архітектор – Ростислав Сороковий пропонує у підземному переході встановити світлові панелі, які б реагували на рух людини. За його задумом, у переході має бути лише кафе зі стінами з скла. На його думку, фонтан потрібно переробити на новий лад, а на самій площі передбачити велостоянку, лавки і посадити червонолисті клени.

Як повідомили Tvoemisto.tv організатори Урбан-кафе, існує ще один проект авторства Віктора Жмака. Він був розробленій на замовлення ЛМР ще в 2008 році і передбачав створення нових туристичних маршрутів, що поєднують площу Митну, комплекс Бернардинського монастиря та площу Підкови. Суть проекту по ділянці прощі Митної полягає у тому, щоб розширити комплекс підземного переходу, понизити центр площі на 3,5 метри і створити затишний простір без шуму машин з фонтаном, що поступово спускається вниз.

Довідка:

Проект реалізується в рамках «Майстерні міста». Воркшоп проводить Ольга Криворучко та Urban Cafe. Організатори заходу прагнуть обговорити проблему ревіталізації громадського простору площі Митної, розглянути нереалізовані проекти реконструкції площі, напрацьовані протягом попередніх років, залучити спільноту архітекторів до професійної розробки єдиної концепції та ескізного проекту ревіталізації площі, який можна буде реалізувати вже наступного року, використавши кошти, передбачені бюджетом міста та внесками локального бізнесу площі.

Учасники воркшопу працюватимуть з 16 по 20 червня в приміщенні ресторації “Кумпель”, де буде зарезервовано кілька столиків. Усі охочі зможуть прийти та поспостерігати за роботою архітекторів та дизайнерів. Візуалізації проекту, розробленого в рамках воркшопу, буде розміщено безпосередньо на площі.

Urban Cafe – це платформа для обговорення та пошуку рішень проблем міста та його розвитку. Завдяки цьому майданчику представники місцевої влади,  бізнесу та  просто мешканці  мають змогу сісти за один стіл, щоб спільно визначити майбутній  вигляд  міста, опираючись на іноземний досвід у сфері урбаністики. «Урбан кафе» створено за ініціативи Інституту міста.


Читайте також:
18 Червня, 2014 02:28
Юстина також не в захваті від майданчика, занадто шумне місце до того ж перехрестя з тих проблемніших.
17 Червня, 2014 14:12
Галина Я теж проти майданчика. У мене маленькі діти, і бачили б ви, як вони на тих майданчиках гасають - біля фонтану це просто небезпечно!!!
16 Червня, 2014 21:34
Львівський майонез статтю не читав, але, який дитячий майданчик? удушити газом дітей? поряд алея до порохової вежі з майданчиком.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!