У Києві створили петицію із закликом перейменувати консерваторію Чайковського

1121 0
Колектив закладу виступає проти.
Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

Національна музична академія України імені Чайковського. Фото: Вікіпедія

На сайті Кабінету міністрів створили петицію з вимогою перейменувати Національну музичну академію України імені Чайковського на честь українського композитора. Уряд розгляне її, якщо вона набере 25 тисяч голосів. 

Її автор – кандидат мистецтвознавства, випускник Національної музичної академії України Богдан Дем’яненко, закликає уряд «припинити називати ключові об’єкти своєї інфраструктури – такі як Національна музична академія України – іменами російських діячів».

За його словами, питання про вилучення імені російського композитора Петра Чайковського з назви столичного навчального закладу принципове з політичних міркувань.

«В українській музичній культурі не бракує імен, більш гідних уваги, ніж ім’я російського композитора Петра Чайковського. Ці імена менш розрекламовані. І єдина причина цього – цілеспрямована кількасотлітня робота російської ідеології», – підкреслює Богдан Дем’яненко.

Він пропонує назвати консерваторію на честь таких українських композиторів, як Симеон Пекалицький, Микола Дилецький, Іван Домарацький, Герман Левицький, Артемій Ведель, Максим Березовський або Борис Лятошинський.

Читайте також: Парки та сквери Києва обстежили на вибухонебезпечні предмети. Які ще не можна відвідувати 

Водночас Київська консерваторія виступила за збереження в назві імені Чайковського. Колектив закладу навіть ухвалив звернення до президента України, голови Верховної Ради, прем’єр-міністра, міністра культури та інформаційної політики, в якому, зокрема, «йдеться про небезпеку маніпулювання іменем Чайковського, як імперським наративом, а також висловлено прохання підтримати всі заходи для повернення Україні композитора з українським корінням, для захисту його спадщини від використання її агресором як інструменту руйнації української сутності». 

Нагадаємо, кияни обрали нові назви для вулиць, назви яких пов’язані з росією. Одна з вулиць носитиме ім’я Романа Ратушного – київського активіста, який загинув на війні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!