Поділитися кров'ю, або Хелловін, який запам'ятається

6129 0
Зранку вони не снідали, або їли лише легкі сніданки – не гострі, не жирні та не смажені. А ще, як мінімум три дні перед тим не вживали алкоголю. Хтось здає кров вперше, а хтось вже ставав донором неодноразово. У такий спосіб працівники Львівського центру обслуговування абонентів «МТС Україна» вирішили оригінально відзначити Хелловін. На їхню думку, отримати порцію адреналіну й випробувати себе можна й з користю для інших, наприклад, ставши донором.

37 волонтерів - молоді хлопці й дівчата 30 жовтня здали у Львівському обласному центрі служби крові майже 15 літрів крові, частину з якої використають для потреб поранених у військовому госпіталі, а іншу частину – для допомоги онкохворим дітям. Ініціаторами такої акції стали самі ж працівники центру.

Львів перейняв естафету від Києва, де минулого тижня здавали кров працівники центрального офісу "МТС Україна". «Впевнений, що наші колеги в інших містах продовжать цей своєрідний флеш-моб. В Україні, на жаль, культура донорства не розвинена, тому й часто з’являються у соцмережах спонтанні заклики негайно здавати кров для якихось надзвичайних потреб. Якби в нас було достатньо донорів, таких критичних ситуацій не виникало б.

Коли ми розпочинали національний проект з підтримки донорства, почули від медиків, що основна проблема - інформування, промоція. Потрібно продемонструвати, що бути донором - це класно, це - тренд. Хочеться гострих відчуттів, наприклад, на Хелловін - що ж, вперед здавати кров!», - розповідає експерт із зовнішніх зв’язків компанії «МТС Україна» Володимир Хіцяк.

Перед здачею крові донорів реєструють і беруть в них аналізи крові, після чого скеровують до терапевта. Лікар розпитує про самопочуття, тиск та хвороби, якими доводилося хворіти. Якщо не хворіли на жовтуху – можна спокійно ділитися кров’ю з тими, хто її дуже потребує.

«Якщо моя кров комусь допоможе, це буде дуже добре. У мене група рідкісна – третя мінус. Сьогодні зранку я нічого не їла, адже кров здаю не вперше, і знаю, що їсти перед здачею не можна. До того ж перед здачею треба кілька днів бути на дієті – не їсти жирного, смаженого, гострого, харчуватися максимально здоровою їжею. Я здала аналіз крові з пальця і мене скерували до терапевта. Він питав у мене вагу, бо якщо менше 60 кг, здавати кров не можна. Питали про загальний стан, про  самопочуття, тиск, і скільки крові здавала попереднього разу. Сьогодні здам 350 мл. З хлопців беруть більше», - ділиться представник інформаційного центру компанії «МТС Україна» Олена Гривнак.

Безпосередньо перед здачею крові дають пити чай, щоб розрідити кров. Сама процедура забору крові триває 10-15 хв. З кабінету донори виходять усміхненими і навіть задоволеними – вони зробили добру справу.

«Це зовсім не боляче, мені страшніше здавати кров з пальця. А з вени – ні, єдине, неприємний момент, коли проколюють вену, яка сама по собі досить тверда. Після цього абсолютно ніяких відчуттів немає. Після здачі крові є неписане правило – випити стакан справжньго червоного вина», - розпові дає Олена Гривнак.

Лікарі радять після здачі крові обов’язково поїсти і випити узвар, або чай з цукром. І, звичайно, стежити за самопочуттям.

 

Довідка. У межах соціальної програми з розвитку донорства крові в Україні «Лінія життя» працює спеціалізований контактний центр, де можна отримати інформацію з питань донорства, а саме: де можна здати кров, як проходить процедура і як до неї підготуватися, протипоказання до здачі крові, права донорів та пільги, які гарантуються донорам з боку держави.

Номер центру - 7333 (безкоштовно для абонентів «МТС Україна») та 050 119 7333 (для абонентів інших операторів відповідно до умов тарифного плану) з 8:00 до 22:00. З 22:00 до 8:00 важливу інформацію з питань донорства крові можна прослухати в автоматичному режимі. 

У межах програми «Лінія життя» також  створено тематичний сайт. За адресою donor.mts.ua на інтерактивній карті можна легко знайти найближчий пункт прийому донорської крові, ознайомитися з історією донорства в Україні та світі, поповнити знання про кров, компоненти крові, групи крові та їх сумісність при переливанні, перевірити можливість бути донором крові відповідно до переліку протипоказань і переконатися, що здавати донорську кров абсолютно безпечно і навіть корисно для здоров'я.

Фото: Tvoemisto.tv та Володимир Хіцяк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!