Подорож невідомим. Добірка дитячих книжок про науку простими словами від BOOKMINT`s

2121 0
Через тематичну літературу й інтерактивні техніки діти вивчають світ і себе по-новому, розвивають критичне мислення та новаторські здібності.
Photo by Eliott Reyna on Unsplash

Photo by Eliott Reyna on Unsplash

На новій освітній комунікаційній платформі BOOKMINT`s, створеній зусиллями ГО «Форум видавців» та «Дитячі наукові студії», з'явилася добірка книжок у кожній галузі MINT (абревіатура від німецьких математики, інформатики, природничих наук і техніки). Тож дітей запрошують до навчання через читання.

M-int, математика

Фелісіті Брукс. «У світі чисел» (видавництво «#книголав», перекладачка: Марина Александрович, ілюстраторка: Софія Тульяту). Для дітей віком від 5 до 8 років.

Вчитися рахувати через гру? Легко! В книжці до кожної цифри дібрані цікаві факти й асоціативний ряд, що перетворюють навчання на захопливу подорож світом чисел.

«Цифри. Моя перша книжка» (видавництво «КМ-БУКС»). Для дітей віком від 3 до 6 років.

У книжці десять барвистих розворотів, присвячених числам від 1 до 20. На кожній сторінці малюкам пропонують відшукати певні елементи й полічити їх. До того ж є назви англійською мовою. Корисніше й цікавіше вдвічі!

m-I-nt, інформатика

Макс Теґмарк. «Життя 3.0. Доба штучного інтелекту» (видавництво «Наш Формат», перекладачка: Зоряна Корабліна). Для дітей від 13 до 18 років.

Книжка про розвиток технологій та штучний інтелект. Підліткам пропонують зануритися в історію, як матерія стає розумною, а життя звільняється від біологічних кайданків еволюції.

Шейн Гарріс. «ВІЙН@: битви в кіберпросторі» (видавництво «Ніка-Центр»). Для дітей віком від 15 до 18 років.

Як нині працюють шпигуни? Викрадають папери з офісів і підслуховують розмови під дверима кабінетів? Ні. Сьогодні інформацію крадуть через комп’ютерні мережі. Шейн Гарріс описує розвиток військо-мережевого комплексу США, кібершпигунство і кібервійни.

mi-N-t, природничі науки

о. Олег Кобель. «Первоцвіти: ЕКОказка» (видавництво: Бюро УГКЦ з питань екології, ілюстраторка: Богдана Бондар). Для дітей віком від 3 до 6 років.

Разом із їжачком гачком діти будуть рятувати лісові первоцвіти й привчатися берегти довкілля.

Деніел Вайтсон, Хорхе Чем. «Гадки не маємо. Подорож невідомим Всесвітом» (видавництво: «Наш Формат», перекладачка: Олександра Асташова). Для дітей від 13 до 18 років.

Що зроблений Всесвіт? Що таке час? Що сталося під час Великого Вибуху? На диво, у книжці немає точних відповідей навіть на ці запитання. А все тому, що книжка про те, чого ми не знаємо про Всесвіт! Дотепні схеми, смішні примітки й багато питань для самостійних роздумів.

min-T, техніка

Армстронґ Саймон. «Крута архітектура» (видавництво: «Моя книжкова полиця», перекладачка: Ганна Лелів). Для дітей від 5 до 10 років.

Книжка обіцяє суперові факти для малих і великих. І справді! Всередині діти дізнаються про найвідоміші будівлі світу: піраміди, замки, собори, хмарочоси... Ба більше, зазирнуть за лаштунки їхньої архітектури, почитають про різні стилі й митців, що творили тисячі років тому. Для тих, хто хоче стати архітектором, є можливість навчитися креслити.

Юліта Ран. «Історія роботів» (видавництво: «Ранок», ілюстраторка: Олена Гордієнко). Для дітей від 5 до 6 років.

Енциклопедія з барвистими ілюстраціями точно сподобається дітям. Цікаво ж знати, що було до того, як винайшли їхніх улюблених трансформерів! Книжка проведе дитину «біографією» роботів, яка починається… з грецьких міфів.

Переглянути інші MINT-книжки та долучитися до читацьких MINT-проєктів можна на платформі BOOKMINT`s.

MINT – це абревіатура від німецьких математики, інформатики, природничих наук і техніки (англійською це звучить як STEM). Основа MINT-навчання – спонукати дітей розуміти сенс речей, які відбуваються навколо, а не просто змушувати завчати черговий конспект чи складні терміни. MINT-підходи покликані показати, що наука виходить за межі підручників, вона ось тут, в реальному житті, щодня. Наприклад, фізика – це не лише про формули, а й про закипання води для макаронів; турбота про довкілля –  не ефемерна забаганка екоактивістів, а збереження життя на Землі; виверження вулканів – не природне диво, а хімічна реакція, яку запросто можна відтворити на власній кухні. Якщо простіше MINT –  це торкнутися науки своїми руками, перевірити, як вона працює і чим важлива. 

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!