Подвійна шкода. Що не так із деревами, які повалила гроза у парку Франка

2504 0
Найбільше від грози постраждали клени, тому надалі їх посадку будуть обмежувати.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

У парку Франка у Львові буревій знову наробив багато лиха. Комунальні служби не встигли прибрати наслідки минулої негоди, як учора, 30 червня, сталася ще одна, і знову повалила багато дерев. 

 

Гроза у п'ятницю, 25 червня, завдала шкоди одному з найстаріших дерева міста, якому близько 200-300 років. Учора трапився ще один буревій, який також завдав дуже багато шкоди. Зокрема, понищив багато дерев, пошкоджено будівлі та автомобілі. Синоптики попереджають, що упродовж цього тижня триватимуть грози, тому у разі негоди потрібно бути дуже обачними і залишатися вдома. 

У парку мала відбутися толока задля ліквідації наслідків буревію, однак там досі висять гілки, які можуть впасти й завдати комусь шкоди, тому толоку довелося перенести. 

«Ми не встигли прибрати наслідки з минулої п’ятниці, як учора гроза знову завдала багато шкоди», – каже заступниця начальника управління екології Львівської міської ради Оксана Луцко. 

Падають не лише старі трухляві дерева, а й молоді. За словами Оксани Луцко, у деревах часто є місця, які загнивають, через це у сильні грозу вони не витрмують та ламаються. 

«В основному серед поламаних дерев найбільше кленів. Ми зробили висновок, що будемо обмежуватися з посадкою кленів. Найбільш стійкими до таких непердбачуваних погодних умов є акації, дуби й берези, однак це залежить також  від здоров'я та віку дерев», – додає вона. 

Вилікувати всі дерева можна, каже вона, однак на це потрібно багато часу й коштів. Практичніше та вигідніше посадити нові дерева. 

«Біля будинку садівника є загорнуте сіткою дупло, яке колись лікували. Колись його просто заліпили цементом й вважали, що так вилікували. Однак, там розводяться грибки, тому його потрібно постійно обробляти», – каже вона.

Читайте також: «Шевченківський гай» постраждав від буревію. Як львів'яни можуть допомогти

 

Щоб повністю розчистити та привести до ладу парк потрібно близько місяця, оскільки потрібно зробити всі надлами й зрізи рівними, зробити якісну обрізку дерев, які вітер надламав, однак не повалив повністю. Всі доріжки розчистять за тиждень, але для якісної допомоги деревам часу знадобиться більше, каже Оксана Луцко.

«Кожне дерево потрібно оглянути й надати йому якісну допомогу, щоб воно надалі не руйнувалося», –додала Оксана Луцко. 

Нагадаємо, що вчора, 30 червня, близько 19:00 у місті розпочалася сильна злива з градом, поривами вітру та шквалами. Внаслідок негоди деякі вулиці «перетворилися» на Венецію. Зокрема, поплила вулиця Сахарова. 

Під час негоди на кілька шкіл та закладів культури впали дерева. Обвалились фасади історичних будівель. Найбільше шкоди принесли підтоплення вулиць: Київської, Сахарова, Наливайка, Дорошенка, Фурманської, Під Дубом. 

 

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!