Погода ні до чого: у МОЗ спростовують зв’язок між болем суглобів та опадами

2383 0
Проте брак серотоніну в похмуру погоду може позначитись на самопочутті.
Фото:  piotr_marcinski/Depositphotos

Фото: piotr_marcinski/Depositphotos

Вчені проаналізували 11 млн випадків болю в спині та суглобах і не знайшли зв’язку з погодними умовами. Про таке дослідження Гарвардської школи здоров’я пише на своїй сторінці у Facebook в. о. міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун.

«Дослідники проаналізували частоту виклику лікарів за страховою програмою у дощові дні через біль в спині і суглобах. Всього проаналізували 11 мільйонів випадків, і зв‘язку не знайшли. Ревматоїдний артрит також не залежить від погодних чинників. Так само не знайшли впливу зміни атмосферного тиску, температури, вологості повітря та кількості опадів на появу болю у спині», – ідеться в дописі.

Втім, погана погода може інакше впливати на загострення відчуття болю.

«Виснаження через запальні процеси, біль, неможливість виходити з дому, поганий настрій і самопочуття – мовою нейрофізіології, брак серотоніну – здатні погіршувати чутливість до болю в давно хворих суглобах. Тобто можуть погіршувати симптоматику ревматоїдного артриту, зокрема в дощову погоду», – пише міністерка.

Окрім того, перепади температури і тиску можуть бути небезпечними для серця і судин, а холодне сухе повітря підвищує ризики нападу астми та подразнює слизові оболонки, що полегшує інфікування вірусами. Тому повністю заперечувати вплив деяких погодних умов на здоров’я не варто, додає Уляна Супрун.

У будь-якому випадку, додає вона, у разі поганого самопочуття варто звернутись до лікаря, а не скаржитись на магнітні бурі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!