Жодного стародруку із тих, що зникли з Галереї мистецтв у Львові, ще не знайшли

1756 0
Загалом в музеї недорахувалися майже 450 стародруків та цінних видань XIX-XX століть.
Фото:museum-rogatyn.at.ua

Фото:museum-rogatyn.at.ua

Слідство у справі зникнення понад 400 цінних книг із Музею мистецтва давньої української книги триває, однак поки що жодного примірника зі зниклих книжок не знайдено, розповів у коментарі Tvoemisto.tv генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк.

«Відкрито досудове розслідування. Наскільки я знаю, нічого із того, що відсутнє в колекції, поки не знайдено, принаймні нам про це нічого не відомо», – сказав він.

За словами Возняка, періодично до галереї звертаються митники або прикордонники з вилученими на кордоні книгами, однак серед них не було жодного видання, яке зникло з музею.

Тарас Возняк наголосив на тому, що особи, які організували це зникнення, перед тим переписали наукові картки, в яких вказані всі особливості кожного примірника, відтак ідентифікація цих видань стає проблематичною.

Читайте також: Молодий директор старих книжок. Що відбувається з львівським Музеєм книги

«Кожна книга має якусь сторінку, залиту кавою, вирвані сторінки тощо. Усе це описують в науковій картці, і цей опис становить обличчя книги. Однак ці картки переписали, і всі особливості конкретної книги зникли, відтак ідентифікувати їх дуже важко», – зазначив Тарас Возняк.

Він уточнив, що з музею зникли 224 стародруки і майже стільки ж цінних видань 19-20 століття.

Нагадаємо, у січні цього року керівництво Львівської національної галереї мистецтв заявило про зникнення із Музею мистецтва давньої української книги майже ста кириличних стародруків. Пізніше стало відомо, що зниклими є 455 експонатів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!