Поліції хочуть дозволити частіше використовувати електрошокери. Про які випадки йдеться

1571 0
Кабмін погодив таку альтернативу застосування вогнепальної зброї.
Фото: P.Zinken

Фото: P.Zinken

Кабінет міністрів погодив зміни до «Закону про Нацполіцію», які дозволять ширше використання поліцейськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії. Документ направили на розгляд Верховної Ради.

«У більшості держав світу як альтернативу застосування вогнепальної зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери як засіб стримання агресії. Протягом двох років спеціалісти МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін’юстом, вивчали досвід країн, зокрема Великої Британії. На сьогодні ми отримали першу партію сучасних електрошокерів», – пояснив міністр Арсен Аваков.

Читайте також: У Славському запрацює перший на Львівщині «шериф»

Міністр пояснив, що застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії – це гуманний поліцейський засіб примусу, який дозволяє припинити правопорушення і зупинити зловмисника, завдавши йому меншої шкоди в порівнянні з вогнепальною чи травматичною зброєю.

У чинній редакції пункту 6 частини третьої статті 45 «Закону про Нацполіцію» електрошокери дозволено використовувати для відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об`єкт, що перебуває під охороною та для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров`ю особи чи поліцейського.

У законопроекті пропонують розширити підстави застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії для затримання особи:      

  • яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;
  • яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти,
  • яка чинить збройний опір або намагається втекти з під варти,
  • озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.

Читайте також: На Львівщині встановили перші камери для фіксації порушень ПДР

Нагадаємо, що Національна поліція України закупила і почала освоєння першої партії з 200 одиниць сучасних спеціальних засобів Taser X2. Це медично сертифікована нелетальна зброя, яка знерухомлює активного правопорушника, але на відміну від бойових чи травматичних пістолетів, не завдає жертві тяжких, небезпечних для життя та здоров'я вогнепальних поранень.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!