Поліції це не вигідно. Літинський назвав перешкоди для волонтерів, які купують автомобілі для ЗСУ

2162 0
Держава мала б допомагати волонтерам, а не перешкоджати.

Чимало волонтерів, які допомагають армії, купують автомобілі та ремонтують їх за власні кошти. Поки триває збір, звертаються люди, яких вже відправляють на передову і їм авто треба терміново. Відтак, процес варто оптимізувати, щоб волонтери мали що дати наступним прохачам про допомогу, і скоротити процес у часі, однак це не усім вигідно. Таку думку висловив громадський діяч і волонтер Святослав Літинський у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.

«Як можна збирати гроші на автомобілі? Можна серед друзів, знайомих, частково навіть із підрозділів, які потребують автомобіля. Прошу хлопців збирати серед своїх родин, бо їм більше довіряють. Такий збір в поточних умовах триватиме щонайменше два тижні. Тоді поїхати за кордон і конвертувати ці кошти. Далі шукати автомобіль, подивитися зо три варіанти, на що знадобиться ще тиждень. І тоді привезти сюди, підремонтувати і передати. Тобто від початку до кінця в найкращому випадку на це йде місяць», – пояснює волонтер.

Читайте також: «Держава мала б допомогти волонтерам». Святослав Літинський про кримінальні справи

З його слів, зробивши такі кроки і при цьому нічого не заробивши, волонтерам варто було б отримати необхідну суму і купити за ці гроші нову машину. Тоді вони матимуть чим допомогти тим людям, які до них звернуться наступними.

«Чи вигідно державі, щоби техніка була в армії швидше? Дуже. А армії? Також. А от чи вигідно це поліції? Ні, бо вона не отримує з цього ні копійки. На відміну від сервісних центрів, з яких вони мають мільйони гривень за день. Що поліція вирішила робити в таких випадках, коли волонтери підготувалися, щоб ось так швидко передати чергову машину армії? Розкажу, як воно відбувається в інших містах.

Приходить людина, яка відповідає за комплектування в армії, і каже: «В нашому підрозділі все погоріло, потрібен автомобіль. Може, маєте?» Волонтери готували його для іншого підрозділу, тож телефонують туди і радяться, чи можна передати це авто іншим, а за тиждень-два підготувати заміну. Військові погоджуються, лише просять узяти за готову до відправки машину кошти з того прохача і купити транспорт для них», – каже Святослав Літинський.

За законом це свідчить про фактичний продаж гуманітарної допомоги. Адже автомобіль ввезений без мита і задекларований як гумдопомога. Для законодавця це виглядає так, що хтось це передав безкоштовно, а інший тут цю допомогу продає. Насправді, за словами Святослава Літинського, на це авто зібрала гроші інша група осіб чи людина, яка вирішила пришвидшити допомогу армії і дала власні гроші. Але такі дії відповідають критерію статті Кримінального кодексу і їх виконавець мав би сидіти від п’яти до семи років з повною конфіскацією майна, нажитого впродовж життя.

«Чи буде вона після того думати, як швидше допомогти армії? Не буде. Чи покине взагалі волонтерську діяльність, коли почує, що одного, другого притягнули за таке до відповідальності? Більшість покине. Я теж подумав, що треба покидати, бо виходить, що державі, армії не потрібна моя робота, вони, напевно, вже всім забезпечені, якщо почали притягати волонтерів до відповідальності», – зауважує волонтер.

Більше про волонтерство, перешкоджання з боку держави, загрози порушення кримінальних справ і засилля російської мови читайте в інтерв’ю Святослава Літинського у програмі «Тема тижня» на Tvoemisto.tv.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!