Поліція чи Варта. Хто патрулюватиме Львів?

4741 0
Вулиці Львова сьогодні патрулює поліція, а громадські активісти й надалі виконують функції охоронців порядку. У коментарі Tvoemisto.tv керівник патрульної поліції Юрій Зозуля розповів, що сьогодні нові патрульні не потребують допомоги активістів.
Фото: tvoemisto.tv, twitter.com

Фото: tvoemisto.tv, twitter.com

«Громадськість свого часу піднялась і їх метою було спонукати державу до створення дієвого механізму, інструменту або служби, яка буде займатися правопорядком. І я вважаю, те, що з’явилася патрульна поліція є логічним завершення і результатом, насамперед, роботи громадських організацій. Я вважаю, що проект щодо спонукання держави громадські ініціативи виконали і можуть братися за інші справи. Багато що у нашій державі потребує змін. Ми є службою тренованою і знаємо як себе поводити у найрізноманітніших ситуаціях. Допомога зі сторони, насправді, може стати всього лиш «ведмежою послугою», а не реальною допомогою», – розповів Юрій Зозуля. І додав: «Є функції, які виконує патруль, і їх повинні виконувати винятково патрульні. Я вважаю, що час, коли на вулицях Львова потрібна була додаткова допомога громадськості саме із охорони громадського порядку, вже минув. Вже з’явилася нова й цілком ефективна служба, яка може займатись цим щоденно.

Наразі позиція нової поліції є однаковою і стосовно «Муніципальної дружини», і «Варти 1», і «Народного Контролю». Ми працюємо винятково у правовому полі, адже є зона відповідальності патруля, і є також можливості покладені законом на різні громадські організації», – наголосив Юрій Зозуля.

Читайте також: Вартовий Львова. Хто стоїть за «Вартою-1»? 

За словами керівника «Варти 1» Ігоря Зінкевича, від початку громадські активісти чітко контролювали роботу міліції, в законному полі її трактували і намагалися бути буфером між заявником і органами. «Це наша допомога. Тепер прийшла поліція. Якщо вона вважає, що чітко працює – молодці. Але жорсткий і чіткий контроль, перевірка, доведення інформації – у нас нічого не помінялося, – вважає Ігор Зінкевич. – У нас вільна держава, і кожен громадянин має право підійти і спитати що сталося, отримати адекватну відповідь», – виклав своє бачення ситуації Ігор Зінкевич.

Читайте також: Поліція чи міліція. Хто за що відповідає у Львові?

За його словами, є ті ділянки, коли поліції без допомоги активістів не обійтися: коли, наприклад, треба двох-трьох свідків, які би підтвердили, що водій за кермом автомобіля перебуває в стані алкогольного сп’яніння (ст. 130 Адміністративного кодексу України «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції»). Самі ж патрульні служби не можуть бути свідками в такому випадку, тож потрібно, щоб хтось із громадян підтвердив відповідний факт.

Читайте також: Місяць роботи патрульної поліції Львова у цифрах. Інфографіка

«Це не є допомога. Це є наша частка, те, що ми можемо зробити для забезпечення порядку. Це наша ніша, якою вони не мають займатися», – наголошує Ігор Зінкевич. «Ми даємо додаткову інформацію ззовні. Ми не заходимо на їх територію, де проводиться якась робота. Патрульно-постова служба їздить на виклики. Подальші дії вона не вирішує. А для суду, слідчих-оперативної групи і для людей, які потрапили у важку проблематику – це дуже добре», – зазначає керівник «Варти 1».

Читайте також: У Львові поліція штрафуватиме пішоходів, які порушують правила

«У нас їздять додаткові патрулі, і якщо десь є бійка, ми втручаємося, питання вирішується, і вже не обов’язково «витягувати» поліцію на конфлікт. Адже ми самі її локалізуємо і розведемо людей, пояснюючи тим, що це нікому не допоможе, а можливо і розібратися в ситуації, заспокоїти. І конфлікт вичерпаний буде. Може це не допомога, але ми вважаємо, що ми правильно робимо», – розповів Ігор Зінкевич.

Головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв наголошує на тому, що є питання законності, в якому мають діяти громадські активісти.

«Тут, очевидно, є питання правового поля. Наскільки далеко можуть розповсюджуватися повноваження хлопців з «Варти 1»? Де межа між громадською діяльністю і втручанням в особисте життя?», – зазначає Микола Савельєв.

Читайте також: «Ніч гніву» у Львові: як це було. Фото  

Довідка. Після «Ночі гніву» одним із найбільших об’єднань активістів у Львові стала «Варта 1», яку створено ще під час Революції Гідності як канал «Varta1» на рації «Zello» (додаток на мобільний телефон на базі Android). Її призначенням спочатку було узгодження дій автомобілістів. Згодом це переросло до координації патрулювання міста та поширення інформації щодо безпеки Львова. Зараз у групі «Varta1 - Варта1» в facebook понад 33 тис. підписників, активні львів’яни із групи й надалі патрулюють місто, виловлюють нетверезих водіїв, борються зі злочинцями та хуліганами, а також допомагають розкривати злочини та інформують львів'ян і поліцію про правопорушення.

Підготували: Ігор Саджениця, Наталя Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!