Поліція ліквідувала у Львові і ще двох містах кол-центри, де у людей виманювали персональні дані

1048 0
Їхні працівники представлялися співробітниками банківських установ, правоохоронних органів та під різними приводами змушували громадян повідомити особисті дані та паролі.
Гібридна війна, хакерська атака, кібератака

Гібридна війна, хакерська атака, кібератака

Національна поліції виявила у Львові, Києві та Одесі мережу кол-центрів, де працювали понад 140 осіб. Вони представлялися співробітниками банківських установ або правоохоронних органів, а їхні працівники під різними приводами змушували громадян повідомити особисті дані та паролі.

Як повідомили у пресслужбі поліції, у трьох містах України вони мали кілька приміщень, Для отримання інформації вони використовували психологічні методи впливу та діяли за підготовленою інструкцією. Також зловмисники користувалися програмою підміни телефонного номера, аби замаскувати свою діяльність. Клієнтські бази даних зловмисники скуповували у DarkNet.

Читайте також: Слідчу львівської поліції підозрюють у «зливі» персональних даних

Додамо, що сфера їхньої «діяльності» розповсюджувалася на територію пострадянських країн.

За попередньою інформацією, отримані в такий спосіб кошти переказували на електронні гаманці, картки підконтрольних осіб, а також переводили у криптовалюту. Правоохоронці провели обшуки у так званих кол-центрах Києва, Львова та Одеси та припинили їхню діяльність. Надалі мають встановити організаторів та учасників злочинної діяльності, повного кола постраждалих та суми завданих збитків.

Нагадаємо, що у контексті гібридної війни із Росією кібербезпека стала дуже важливою темою в українському соціумі та ЗМІ. Tvoemisto.tv з'ясувало те, яку загрозу хакерські атаки становлять для об’єктів критичної інфраструктури, пересічних громадян, як використовують вкрадені дані та як правильно убезпечитися від гіпотетичної хакерської атаки.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!