Польща досі не відновила зруйнований вандалами пам’ятник воїнам УПА на горі Монастир

1725 0
Про відновлення плити йшлося під час розмови між двома президентами України і Польщі.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Польська влада досі не відновила надмогильну плиту у Підкарпатському воєводстві на горі Монастир, де поховані понад 60 воїнів Української повстанської армії (УПА), які загинули у важкому бою 2-3 березня 1945 року з НКВС. Плюндрування могили виявили у січні цього року.

Про це повідомляє Радіо Свободи.

Як зазначає видання, про відновлення плити йшлося під час розмови між двома президентами України і Польщі під час вшанування 75-роковин звільнення концтабору «Аушвіц» 27 січня 2020 року.

Український президент Володимир Зеленський нагадав польському главі держави Анджею Дуді, що Україна у 2019 році розблокувала мораторій на пошукові роботи і «наступним кроком буде відновлення польською стороною пошкодженої української могили на горі Монастир і взяття її під захист». Однак на ці слова польський президент промовчав. Хоча пам’ятник на горі Монастир встановлений законно, з дозволу польського уряду.

 «На сьогодні не маємо відповіді від польської влади. Скептично ставлюсь, бо вкотре обіцяють. Україна відкрита до співпраці, а тут вандали понищили могили. Тільки на цих теренах Перемишльщини близько 10 могил поруйновані. У християнській державі, незалежно, ким і хто є, належиться спокій і молитва за спокій душ», – заявила голова перемиського відділу Об’єднання українців Польщі Марія Туцька.

Інформація про спалені вишиті рушники, які 3 листопада 2019 року причепили на дерева довкола могили представники польських і українських середовищ, розбиту надмогильну плиту з’явилась під час різдвяних свят у січні. Місцевий житель побачив рештки плити у криниці. Коли польські та українські активісти приїхали на це місце, то вже залишки плит були витягнуті з ями.

За останні п’ять років у Польщі знищили майже два десятки пам’ятників і могил українцям. Останній акт вандалізму був на горі Монастир і на цвинтарі у селі Венрхрата. Польські радикали, з дозволу місцевої влади, демонтували пам’ятник бійцям УПА на цвинтарі у селі Грушовичі, неподалік Перемишля. Тому українська влада, у відповідь, навесні 2017 року заборонила Польщі проводити пошукові роботи в Україні доти, доки не будуть відновлені українські могили. Але торік мораторій зняв президент Зеленський, але за умови, що польська сторона дотримає слово.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!