Польща працює над концепцією відмови росіянам у видачі віз

967 0
Варшава підтримує продовження санкцій проти росії.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Польща працює над опрацюванням концепції, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз. Рішення з цього питання можна очікувати в найближчі тижні. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик в інтерв'ю PAP, передає Польське радіо.

За його словами, Польща виступає за продовження санкцій ЄС, особливо щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян російської федерації. Водночас Вавжик визнав, що не всі країни Євросоюзу на це згодні. «Проти цього виступають великі країни-члени, включаючи Німеччину, Францію та Нідерланди», – сказав він.

«У зв'язку з тим, що неможливо подолати опір цих країн щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян рф, Польща працює над новим рішенням», – повідомив заступник голови зовнішньополітичного відомства.

Він додав, що польська дипломатія вже кілька тижнів веде переговори на цю тему з деякими державами-членами та зазначив, що подібний погляд на ці питання мають також Литва, Латвія та Естонія, Чехія та Словаччина.

«Ми можемо очікувати рішення з цього питання в найближчі тижні», – оголосив він.

Читайте також: Україна із новою зброєю змінює свою військову стратегію, – NYT

Заступник глави МЗС також позитивно оцінив рішення, зокрема, Латвії та Естонії, які призупинять або обмежать видачу віз громадянам росії. Однак він зазначив, що вони були видані занадто пізно – через кілька місяців після початку російського вторгнення в Україну. «Але краще пізно, ніж ніколи», – оцінив він.

Заступник міністра також нагадав, що Польща вже кілька місяців не видає туристичні візи громадянам рф. Нині їх отримують лише росіяни, які через роботу змушені перетинати польсько-російський кордон, у т.ч. водії вантажівок, дипломати, а також особи з Картою поляка і члени сімей громадян Польщі та інших країн ЄС.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський поговорив із главою Європейської ради Шарлем Мішелем щодо нових санкцій проти росії через обстріл окупантами Запорізької АЕС. Як повідомляють фахівці, наслідки аварії на Запорізькій АЕС можуть бути вдесятеро потужніші, ніж на ЧАЕС. Це пов’язано з тим, що кількість ядерного палива на Запорізькій атомній електростанції в 9-10 разів більше, ніж було на Чорнобильській.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!