Політична реклама

Польща спростить легалізацію хатніх робітниць

947 0
Польська влада планує спростити легальне працевлаштування хатніх робітниць, якими нерідко в Польщі працюють громадянки України. Як інформує УНІАН, за даними польських ЗМІ, міністерство праці та соцполітики Польщі вже почало підготовку відповідного законопроекту.

Влада, зокрема, планує скоротити бюрократичну тяганину, пов’язану з легальним працевлаштуванням людей, які допомагають з хатньою роботою, як для роботодавців, так і для самих працівників, передбачивши привабливі умови оподаткування. 

“Йдеться про осіб, які готують їжу, прибирають, а також допомагають наглядати за старими людьми. Міністерство оцінює, що новим законом можуть скористатися 120-150 тис. чоловік, які сьогодні в більшості випадків працюють “на чорно”, – пише Gazeta Wyborcza. 

Легальне працевлаштування буде вигідним для працівників, оскільки вони дістануть можливість медичного обслуговування, якого позбавлен і через відсутність зареєстрованого контракту.

“Намагаючись легалізувати працю хатніх робітників, ми готуємо країну до старіння суспільства. Серед нас буде все більше старих людей, і нам необхідні добрі рішення для їхніх опікунів”, – зазначив віце-міністр праці та соцполітики Польщі Яцек Менчина. 

За оцінками експертів, до 2035-го кількість пенсіонерів у 38-мільйонній Польщі зросте до 9,6 із нинішніх 6,4 млн чоловік, і на одного пенсіонера припадатиме лише два працівники (зараз чотири).  

Як повідомляє lvivport.com, Громадяни України, яка є найбільшим східним сусідом Польщі, традиційно лідирують серед усіх іноземців, які працюють на польських роботодавців. Українці найчастіше працюють на сезонних сільськогосподарських роботах, на будівництві, хатніми робітницями і няньками, і, за даними українських дипломатів, нерідко скаржаться на те, що їм не платять за виконану роботу і вони не можуть нічого довести, оскільки працювали нелегально. 

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!