Полякам покажуть Львів у мініатюрі

4091 0
Польські спеціалісти зараз реставрують пластичну панораму Львова XVIII століття. Її створив архітектор Януш Вітвіцький у 1930-их роках. Панораму давнього Львова утворюють будинки, церкви, монастирі - загалом більше 300 масштабованих будівель.

 Знову побачити унікальний макет міста можна буде менш ніж через рік у вроцлавській «Hala Stulecia», пише Львівська газета. Роботу над панорамою Львова Януш Вітвіцький почав в 1928 році. Для виготовлення макету Львова він заклав майстерню у приміщенні політехніки, згодом у будинку «пір року» на вулиці Вірменській 23, де розпочав роботи над виготовленням пластичної панорами Львова, поєднуючи роботу з приватною архітектурною практикою. Поштовхом для створення панорами стала побачена архітектором у Парижі колекція макетів укріплень міст XVII—XVIII ст., створена фортифікатором Вобаном.

Макет Львова на 1775 рік у масштабі 1:200 повинен був мати діаметр 15 м. Для роботи над ним був виготовлений менший макет у масштабі 1:500 з фортифікаціями, храмами, без житлової забудови. Для допомоги у виготовленні пластичної панорами у грудні 1935 було створено «Товариство створення макету давнього Львова», яке видало спеціальний буклет.

«Панорама» показує Львів у 1772-1775 років та складається із будівель в межах міських мурів. Загалом місто в масштабі 1: 200 побудоване на шести дисках, кожен розміром 2х1,2 метра. Всі компоненти твору містять у собі дрібні елементи архітектури, - дослідники відзначають, що макет Януша Вітвіцького характеризується надзвичайною точністю у відтворенні деталей.

Фото: afishalviv.net.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!