Поливаний понеділок. 5 фактів від обрядів до сучасності

8106 0
Поливаний понеділок, також Обливаний понеділок — другий день Великодніх свят, у який за стародавнім звичаєм хлопці обливають дівчат водою — «очищаються». Зараз цей звичай трансформувався і набув як прихильників, так і противників «очищення водою».
фото: uamodna.com; 24tv.ua; ipress.ua

фото: uamodna.com; 24tv.ua; ipress.ua

1. Споконвіку вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою, приносить щастя та здоров’я. Тому люди обливали не тільки один-одного, а й себе теж. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищенням.

Якщо повернутися до язичницьких часів, весняне купання та обливання мали магічне значення. Предки вірили, що так вони викличуть дощі та матимуть гарний врожай, очистяться та вилікуються від різних нездужань. Обливали водою і худобу, і птицю, бджіл з вуликами, пастухів та коней перед початком польових робіт.

Хворих на епілепсію, жовтяницю чи лихоманку несподівано обливали водою, якою заздалегідь обмивали ікони, срібні предмети чи півня. Вірили також, якщо раптово вилити воду на відьму, то вона не зможе шкодити. Існувало також повір’я, що утопленики або самогубці могли затримувати дощ, тому в посушливі часи їх могили також обливали водою.

2. На Поліссі колись вважали, що якщо облити господиню в цей день, її корова даватиме більше молока.

В козацькі часи другий день Великодня був Днем Богородиці. Саме вона є берегинею роду і міцного шлюбу. Тому більшість традицій цього дня були пов’язані із залицяннями.

З давніх-давен юнаки з відрами повними води ще вдосвіта ходили по хатах, де жили дівчата на виданні, та обливали їх. А ті натомість дарували хлопцям писанки на знак вдячності. Адже вважалося, що облита дівчина швидше вийде заміж за коханого хлопця. Зустрічалися звичаї, коли дівчина мала встигнути подарувати юнаку писанку, щоби той її не обливав, або ж дівчата ховали писанки за пазухою, а юнаки намагалися їх відібрати. Такий звичай, наприклад, був широко розповсюджений на Гуцульщині: після символічної боротьби, отримавши нагороду (писанку), юнак вів дівчину до води і обливав.

Вважалось, якщо дівчина повертається додому суха – це для неї ганьба. Тож дівчата хотіли, щоби їх облили, адже це свідчило про серйозні наміри парубка, котрий зазвичай обливав тільки ту, яка йому подобалась. Відповідно, на знак взаємності він отримував писанку або вишиту хустину. Щоправда, це означало, що танцювати на великодніх святкуваннях він має тільки з нею.  

Читайте також: Великдень у Львові. Топ-7 традицій

3. Колись на Закарпатті дівчат штовхали у річку, тому вони і близько не підходили до води. Але хлопці не здавались – хапали якусь і несли до потічка. А в одному із сіл цього району юнаки приходили до дівчини на виданні та кричали під вікном «Прийшли мити». Коли вона виходила, їй тричі лили воду на руки. Вона вмивалась і дарувала парубкам писанки.

На Поділлі звичай обливати дівчат водою або парфумами у Великодній понеділок зберігся й досі. В кожному разі до останньої війни цей звичай можна було спостерігати майже в усіх селах Вінниччини, Кам'янеччини та в Галичині.

4. У  наш час лунає багато негативних думок про традиції Поливаного понеділка. Зокрема, львівські феміністки зазначили, що цей понеділок – найбільш напружений у році для багатьох львів’янок і львів’ян. Відповідне звернення громадська ініціатива «Феміністична майстерня» оприлюднила на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

«Ми поважаємо традиції та свята, але вважаємо обливання водою випадкових перехожих на вулицях міста етично некоректним, принизливим і дискримінаційним. Адже формат дійства вже немає нічого спільного з ритуальним очищенням і перетворився на вуличні нападки, спрямовані проти жінок та інших менш захищених у даному контексті груп населення»,  – зазначається у зверненні.

Другий день Великодніх свят сьогодні у Львові — це геть недемократична гра, учасниці та учасники якої наділені від початку нерівними можливостями: ти не маєш права відмовитись від участі ні в якому випадку, єдиною можливістю уникнути «свята» є залишатися вдома (обмеження свободи пересування), підкреслили представниці громадської ініціативи. Попри сприйняття цього дійства як невід’ємної частини свята, на жаль, обливання перетворює жінку на об'єкт розваги для чоловіків, часто позбавлену права на власну волю та права голосу, підкреслюється у зверненні. Львівські феміністки звернулися із проханням під час «водних ігор» переконатися, що той, кого поливають, підтримує гру.

5. Цього року львівська влада знову намагається зробити Поливаний понеділок організованим та веселим і запобігти масовим хуліганствам. З цією метою активна зона для водних ігор та обливання, як і минулого року, облаштована на площі Ринок, перед входом до міської Ратуші. Для цього встановлять спеціальні системи, які подаватимуть воду, а також прилади для сушіння волосся. Усім охочим взяти участь у фестивалі видаватимуть пляшки та кульки з водою.

Водяні бої триватимуть із 12.00 до 18.00 години просто неба. Усіх, хто буде обливатися в інших куточках центральної частини міста, волонтери, громадські активісти та працівники правоохоронних органів скеровуватимуть на площу Ринок.

Джерело: UA Modna«Вікіпедія»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!