Помада від куріння і рюкзак, який сам себе стереже. Що розробили львівські винахідники

3134 0
15 листопада у Львові стартував перший в Україні StartUp Market. Це спільний проект Львівської політехніки та Tech StartUp School. Відвідувачі, а також інвестори зможуть прийти і побачити наукові розробки і їхні готові прототипи. Зараз ярмарок налічує більше 25-ти експонатів. Tvoemisto.tv розповідає про найцікавіші розробки львівських винахідників.

Помада проти куріння

Куріння, а саме боротьба з ним, є однією з глобальних проблем людства. Роками люди намагаються позбутися шкідливої звички за допомогою спеціальних пластерів, ін’єкцій або ж сили волі. Тепер для того, аби кинути палити, потрібна тільки помада.

«Помада має дві дії. Є без нікотину зі спеціальними речовинами, які взаємодіють з мозком і викликають блювотний рефлекс при курінні. Інша – помада з нікотином. Замість паління, людна отримує дозу нікотину разом з помадою. Це діє на психологічному рівні, і людина поступово кидає палити. Усі компоненти помади природні, до того ж вона не має кольору. Якщо говорити про ціну, то один тюбик коштував би 100-150 гривень, а його вистачило би на два місяці», –розповідає розробниця помади, студентка Львівської політехніки Анастасія Крих.

Космонавт, який рятує зубні щітки

Бюро Betalab представило на StartUp Market кілька своїх розробок. Перша з них – це космонавт, який вбиває бактерії на зубній щітці.

Замість рюкзака у космонавта встановлюється спеціальний електронний блок, а йому в руки – зубна щітка. Після цього маска космонавта зі щіткою всередині закривається, і вмикаються ультрафіолетові промені. Винахідники кажуть, що зараз цей прилад є тільки для домашнього користування, адже поки що «Космонавтові» не вдалося знайти інвестора.

Переговорна кімната для одного

Пристрій створено для вечірок, шумних місць та любителів поговорити по телефону. Виглядає він як великий шолом.

«Halmfon – це переговорна кімната на одного. У місцях, де шумно, можна натягти його на голову і говорити по телефону. Пристрій виготовлено з акустикопоглинаючих матеріалів. У світі такого ще не було», – каже винахідник Василь Рибак.

Винахід планують удосконалювати, і в майбутньому його вага сягатиме 2-3 кг.

Диктофон для нотаток

Диктофон SenStone – це розумний помічник. Він виглядає як чорна кругла прикраса, яку можна прикріпити до комірця. Щоб диктофон почав працювати, його потрібно синхронізувати зі своїм мобільним пристроєм. Далі диктофон нотуватиме задачі після слова «не забудь» і дублюватиме їх у смартфон.

Кожен запис обмежується однією хвилиною, а безперервно нотувати SenStone може протягом чотирьох годин. 

Розумний рюкзак

Львівські розробники з Політехнічного університету виготовили рюкзак, який допоможе не сутулитись, а також сам себе стерегтиме.

Читайте також: Бути наївним і здоровіше харчуватис. Чого можна навчитися у львівських ІТ-фахівців

«На лямках є датчики, які через Bluetooth передаватимуть інформацію, що треба вирівняти плечі. Так само додаток нагадуватиме, що носити рюкзак на одному плечі дуже шкідливо. У нього вбудований портативний зарядний пристрій, який живитиме всі датчики і може працювати до 20 днів. У наступній версії плануємо додати безпеку. Коли хтось відкриватиме рюкзак, людина отримає сповіщення», – розповідає одна з розробниць проекту, студентка Львівської політехніки Софія.

Ціна такого рюкзака може сягати 150-200 доларів.

Розумний будинок для дітей

Розробок розумного будинку у світі, як і в Україні є досить багато. Проект індустріального парку «Свема» дозволить дітям вивчати програмування через роботу з будинком.

Школярі зможуть картками складати алгоритми відкриття дверей, освітлення тощо. Потім наводити камеру – і будинок виконає команду, описану дитиною. Використовувати прилад можна від 5 років. Один з винахідників будинку Олександр Андрусенко впевнений, що він навчить дітей програмуванню, і в майбутньому при роботі з програмами, їм все буде легким і знайомим.

Три колеса для львівської бруківки

Проект розроблений спеціально для львівських доріг. Для того, щоб уникнути постійного стукоту колес дорожніх сумок по бруківці, винахідники з технологічного ліцею замість одного колеса встановили три. Для того, щоб це вони не займали багато місця, їх встановили з накладанням одне на одне. Коли три колеса проїжджають над щілиною, два з них завжди залишаються на твердій поверхні.

Нове життя для старих гаджетів

Стартап «Коло» повторно використовує стару електроніку. Винахідники роблять з неї столи, блокноти, чи просто вчать людей збирати та розбирати гаджети.

«Ми стикнулися з проблемою, що люди не знають, куди дівати свою стару електроніку, коли вона вже непотрібна. В інших країнах є переробні заводи. В Україні за це вимагають плату. Ми знайшли інше рішення – збирати електроніку і робити з неї креативні речі. Пластик здаємо на переробку. Також шукаємо можливість креативно використати елементи. Наприклад, стару клавіатуру можна використати для оформлення щоденника, а зі системних блоків – журнальний стіл. Запчастини також можна використовувати для практичних занять. Ми вчимо людей поводитися з технікою, як її потрібно доглядати, збирати та розбирати», – розповідає один із засновників проекту Василь Ракочій.

Камера для лічильника

Автори проекту автоматизували процес подання показників лічильника. Для цього вони встановили спеціальну камеру, яка фотографуватиме лічильник і надсилатиме показники комунальним службам.

Винахідниця Оля Файко каже, що комунальні служби радо вітають таку ініціативу, а сам пристрій коштуватиме приблизно 600 гривень.

Побачити всі експонати виставки можна в Tech StartUp School на вулиці Колесси, 2. StartUp Market працюватиме з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 18:00.

Андрій Костюк,

Фото автора

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!