Помер засновник театру «І люди, і ляльки» у Львові. 5 фактів про Олега Новохацького

3343 0
В ніч на 15 грудня помер творець і незмінний керівник львівського театру «І люди, і ляльки» Олег Новохацький. «Велика втрата для театрального світу. Хай проведуть його в останню путь усі його ляльки. І всі ті, хто виріс на цьому театрі», – написала у себе на Fаcebook начальник управління культури Львівської міськради Ірина Магдиш. Tvoemisto.tv зібрало цікаві факти про Олега Новохацького та його театр.
Фото: puppet.lviv.ua

Фото: puppet.lviv.ua

«Я з дитинства бігав за ляльковим театром. Коли актори поверталися з виїзних вистав, виносили з машини ляльки і декорації, – завжди крутився поряд. Пізніше, як уже працював актором Львівського ТЮГу,.. одночасно працював актором, був асистентом режисера, а потім і сам почав ставити спектаклі. І, паралельно, керував самодіяльним колективом у Будинку вчителя. Коли з’явилася своєрідна мода створювати маленькі театрики, мені теж запропонували це зробити. Так виник театр «І люди, і ляльки», – розповідав Новохацький виданню Кіно Теaтр.

Новохацький Олег Максимович 1957 року закінчив Дніпропетровське театральне училище. Працював актором Львівського театру юного глядача, Львівського театру ляльок. Багато років керував і був головним режисером Львівського центрального парку культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького, відкривав популярний клуб «Романтик», готував великі масові свята. З 1986 року працював помічником режисера лялькового театру у Львові. На вищих режисерських курсах у Москві стажувався в майстерні Сергія Образцова. Лауреат премії «Експеримент» (1999), а також володар численних нагород і дипломів. Тепер є директором і художнім керівником створеного ним театру-студії естрадних мініатюр «І люди, і ляльки».

Олег Новохацький створив театр «І люди, і ляльки» 1988 року. Першими акторами стали студійці з Будинку вчителя. Перші роки існування для колективу були досить важкими, адже не було свого приміщення, не було елементарних умов, необхідних для функціонування театру, але був шалений ентузіазм, і були люди, закохані в ляльку, пише сайт театру.

2005 року держава взяла театр під свою офіційну опіку, надавши статус муніципального.

2006 року театр пережив страшну пожежу, а через рік відбулось урочисте відкриття оновленого приміщення театру «І люди, і ляльки».

В репертуарі театру багато постановок, тут ставлять вистави для найменших глядачів, для дітей від 3-х та від 4-х років, для старших школярів та дорослих. Колектив працює над новими проектами та отримує різноманітні нагороди.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!