Померла багаторічна директорка Музею історії Львівської політехніки Анна Кос

3834 0
Своє життя історикиня присвятила дослідженням Львова, працювала в Державному архіві, в історичному музеї та в музеї історії релігії.
Фото: Видавництво Львівської політехніки

Фото: Видавництво Львівської політехніки

Учора, 20 листопада, на 78-му році життя відійшла у вічність засновниця і багаторічна директорка Музею історії Львівської політехніки, кандидатка історичних наук, членкиня Національної спілки художників України Анна Кос. Про це повідомляє профспілка працівників Львівської політехніки.

У Музеї історії Львівської політехніки Tvoemisto.tv повідомили, що прощання з Анною Кос відбудеться завтра, 22 листопада, о 14:00 у ритуальній залі біля каплиці на вулиці Пекарській. Потому її поховають на Янівському цвинтарі. Для тих, хто хоче провести Анну Кос в останню путь, буде автобус на 22 місця.

Анна Кос народилася 7 грудня 1940 року у Львові. Закінчила львівську середню школу № 87. Після невдалого вступу на історичний факультет Львівського університету почала працювати на виробництві, щоби здобути трудовий стаж для вступу до вищого навчального закладу.

У 1959 році Анна Кос таки стала студенткою Львівського університету імені Івана Франка. Навчання успішно поєднувала з роботою: працювала у Львівському обласному архіві, спочатку архіваріусом, пізніше – науковим співробітником. Тривалий час була позаштатним лаборантом у відділі археології Інституту суспільних наук АН УРСР та навчалася в аспірантурі. Згодом обіймала посаду старшого наукового співробітника у Львівському історичному музеї, Картинній галереї. Брала участь у формуванні експозиції Львівського Музею історії релігії.

Протягом 1976–1995 рр. була старшим науковим співробітником Львівського історико-архітектурного заповідника. 1992 р. захистила дисертацію на здобуття ступеня кандидата історичних наук. Досліджувала архітектуру Львова (праці «Українська дільниця середньовічного Львова. До питання історії будівництва та архітектури XV–XIX ст.»; «Художній метал у забудові середньовічного Львова XVI–XVIII ст.»; «Художнє каменярство у Львові. Кінець ХVІ – ІІ пол. ХVІІІ ст.»).

У Львівській політехніці працювала від 1995 року. Спочатку обіймала посаду старшого викладача, читала курс культурології. У 2000-2002 рр. сформувала експозицію Музею історії Львівської політехніки на основі архівних матеріалів, що відшукала особисто.

Анна Кос – автор низки наукових і популярних видань, зокрема біографічних нарисів про відомих українців. З її ініціативи вперше в Україні перевидано книгу спогадів Кузьми Каздоби «Заметений шлях» (про трагічну долю українського селянства в часи розкуркулення), яку вона привезла із далекої Австралії. Анна Кос була автором нарисів-путівників, зокрема «Вулиця Руська у Львові», «Площа Ринок у Львові», «Музей історії Львівської політехніки». Була співавтором книги «Спадщина великого будівничого. Професор Львівської політехніки Іван Левинський».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!