Як у Львові навчають дітей безпечної поведінки на дорогах

2281 0
Навчання з безпеки дорожнього руху проводять патрульні у різних освітніх закладах міста. Воно триває традиційно 45 хвилин.
Фото: Патрульна поліція Львова

Фото: Патрульна поліція Львова

Після того, як Tvoemisto.tv відновило інформаційно-просвітницький спецпроєкт «Безпечні дороги», у редакцію звернулися батьки, які переймаються через низьку обізнаність та культуру поведінки їхніх дітей на дорогах і вулицях міста. Tvoemisto.tv з'ясувало, як у львівських школах та садочках інформують про безпечну поведінку.

Читайте також: ДТП у Львові – комплексна проблема або Чи справді лише водій винен

Місцева мешканка та мати двох дітей віком 8 та 13 років Наталія каже, що занепокоєна, оскільки її діти щодня мають справу з дорогою. Вона б хотіла, аби вони були якомога більше обізнані у питанні безпеки на дорогах. Пані Галина, яка нині живе в Гамаліївці біля Львова додає, що в ближніх селах із правилами на дорогах ситуація гірша, ніж в місті.

«Тільки нещодавно у селах почали робити нормальні дороги, а люди не знають базових правил безпечної поведінки тут», – каже вона.

У патрульній поліції Львівської області повідомляють, що навчання з безпеки дорожнього руху проводять щодня у різних освітніх закладах міста. Воно триває традиційно 45 хвилин.

«Перед зимовим періодом чи навесні також проводимо акції, де розповідаємо про світлоповертальні елементи. Проводимо такі акції і у області, днями, наприклад, були у Моршині. Також маємо щороку тиждень безпеки дорожнього руху, який цьогоріч відбувся з 15 по 25 листопада», – каже у коментарі Tvoemisto.tv старший інспектор з особливих доручень управління Патрульної поліції у Львівській області Олег Мельник.

Керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик додає, що зараз більшість викладачів пройшли спеціальне онлайн-навчання щодо використання інноваційного методичного матеріалу, розробленого ГО Impact спільно з урядом Великобританії.

«Окрім цього, у школах вивчають цю тему у межах дисципліни «Я досліджую світ». У місцях, де масово переходять дорогу діти, є «Жовтий добродій», який допомагає дітям на дорозі. Із 2019 року усі початкові школи та садочки забезпечені світлоповертальними елементами», – каже вона.

Додамо, що, за даними ГО Impact, яка працює над спеціальною освітньою програмою безпечної поведінки дітей на дорогах, відповідне онлайн-навчання вже пройшли близько 230 освітян.

«Можливо, це представники ще не зі всіх шкіл та садочків, але це б мало контролювати Міносвіти та освітні заклади. Ми розробили інноваційний освітній проєкт ще в травні цього року та започаткували коротенький онлайн-курс для освітян. Відтепер можна проводити навчання для дітей в будь-який час, це повністю адаптований та розписаний методичний матеріал для вчителів», – каже у коментарі Tvoemisto.tv засновниця громадської організації Оксана Романуха.

За її словами, програма розроблена відповідно європейського досвіду та адаптована до українських потреб. Поділений матеріал на три категорії вікові: до 6 років, 6-11 та 12-14 років. Зараз ГО Impact провели соціологічне дослідження теми безпеки довкола шкіл. Він перебуває на етапі завершення звіту.

Як йдеться на освітньому порталі Osvitoria, є кілька правил дорожнього руху і безпеки для дітей:

  • Звертай увагу на сигнали світлофора
  • Зупинися, подивись і переходь дорогу
  • Будь уважний. Не тільки дивись навкруги, а й слухай
  • Не можна вибігати на дорогу
  •  Гуляй по тротуарах
  • Переходь дорогу тільки по пішохідному переходу
  • Коли їдеш в автомобілі, не висувай руки з вікна
  • Ніколи не переходь дорогу на поворотах
  • Дотримуйся правил безпеки, коли катаєшся на велосипеді
  • Дотримуйся правил безпеки, коли їдеш в автомобілі
  • Будь завжди видимим
  • Не поспішай

 

Анна Чистякова

Фото патрульної поліції Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!