Понад 100 днів під замком. Підприємці кажуть, що у Львові відсутня стратегія виходу з карантину

2923 0
Влада керується лише показниками щодо кількості інфікованих, а не ситуацією зі складним економічним становищем львів'ян.
Фото: Ганна Аргірова

Фото: Ганна Аргірова

Львівські підприємці не бачать стратегії виходу із карантину, адже ресторанам та фітнес-центрам уже дозволили працювати, натомість інші категорії все ще закриті. Про це представники бізнесу повідомили під час дискусії Тvoemisto.tv Чому у Львові вибірково послаблюють карантин і як влада веде діалог з бізнесом у межах проєкту «Підтримка українського бізнесу в час кризи».

Читайте також: Як львівський бізнес переживає кризу та перетворює її у можливості

Керівник ДКЦ Архистратиг, співзасновник мережі стоматологічних клінік «Смайлик» Іван Кардаш каже, що без стратегії підприємцям важко жити і планувати роботу, без комплексного підходу на вирішення економічних та інших проблем.

«Я не розумію ні на рівні міста, ні області, ні держави, як ми будемо виходити з цієї біди. Ми говоримо про кількість інфікованих, кількість смертей, але не говоримо про тих, хто опинився в економічному складному становищі. Бо коли ми говоримо про цю проблему – то в нас є тільки один показник – кількість хворих. Давайте говорити про це у комплексі», – звернувся Іван Кардаш.

Адже менеджери думають, як зробити так, аби було найменше втрат.

«Ми готові допомагати. Але має бути довіра. Я досі не зрозумів, яким чином я маю відкрити кафе, з якою регулярністю проводити ІФА, як я маю його проводити», – наголосив Іван Кардаш.

На це заступник голови ЛОДА Тарас Грень зізнався, що він особисто ще не знає, як цю стратегію вибудувати. Посадовець каже, що боїться, що в області буде не 200, а 300 інфікованих осіб вдень і важливо, шукаючи баланс, не спричинити погіршення ситуації.

Представник комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський також звернув увагу, що підприємці зіштовхнулися ще із проблемою щодо орендної плати.

«Можна поскаржитися на те, що місцева влада публічно не сказала, що в неї були певні можливості продовжити пільги із оренди землі у місті (мова йде не про податок на землю, а саме про договори оренди), адже багато підприємців орендують торгові чи офісні площі. Їм орендарі аргументували, що пільга діяла тільки на березень, на інші місяці немає, отже ми не можемо знаходити компромісу про майбутню орендну плату», – поділився Роман Зафійовський.

Читайте також: Що це за програма «Львів завтра» і для чого вона

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив, що місто півтори місяці тому розробило стратегію «Львів завтра», де прописано, як різні напрямки бізнесу мають виходити з карантину. Ця програма на 80% написана спільно з бізнесом, каже посадовець. 

«Ми ініціювали співпрацю з ЄБРР, тому що вже маємо недопоступлення до міського бюджету 300 мільйонів гривень. До кінця року, думаю, буде пів мільярда. Тому ми ініціювали залучення 750 мільйонів гривень від ЄБРР. Велика кількість робіт у місті ведеться, тому що важливо запустити економіку у часи кризи і це стратегія, яку ми обрали, щоб бюджет був живий.

Може виникати багато проблем і я за це перепрошую, бо ми дійсно живемо в таких умовах і не знаємо, яка ситуація буде завтра. Потрібно навчитися жити в умовах, які є. Потрібно жорстко дотримуватись карантину, але знаходити баланс», – говорить Андрій Москаленко.

Христина Гоголь

«Твоє місто» спільно з Львівською бізнес-школою УКУ реалізовують проєкт «Підтримка українського бізнесу в час кризи», який виконується в рамках Проєкту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!