П'ять вишів та інститут зі Львова отримали доступ до Scopus та Web of Science

3177 0
Загалом, понад 100 українських вишів та наукових установ отримали доступ до цих ресурсів.
Фото: geeklyinc.com

Фото: geeklyinc.com

Міністерство освіти і науки забезпечило підключення понад 100 українських вишів та наукових установ МОН до міжнародних наукових баз даних за кошти держбюджету. Зокрема, 68 закладів отримали доступ до бази Scopus, а 64 – до Web of Science, інформує прес-служба міністерства.

У цьому переліку п’ять львівських вишів: ЛНУ імені Івана Франка, НУ «Львівська політехніка», Національний аграрний університет, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького та Інститут економіки та туризму. Крім того, доступ цих баз отримав Інститут фізичної оптики імені Ореста Влоха.

Підключення проходило через Державну науково-технічну бібліотеку, що дозволило як гуртовому покупцеві знизити вартість передплати.

Читайте також: «Прометеус» запрошує на курс критичного мислення

«В Україні досі лише одиниці з найбільших ВНЗ могли дозволити собі доступ до цих ресурсів власним коштом. Найпопулярнішими в науковому світі є Web of Science та Scopus, які стали не просто базами наукових видань і публікацій, а інформаційними платформами, які мають багато додаткових корисних аналітичних сервісів. Це дійсно потрібні науковцям якісні ресурси пошуку та аналізу інформації», – розповів директор департаменту науково-технічного розвитку МОН наук Дмитро Чеберкус.

Щоб відібрати виші та установи, Міністерство провело конкурс за трьома критеріями. Сума балів, одержаних за цими критеріями, визначила загальний рейтинг закладу із максимальною оцінкою у 30 балів. Тим закладам, що одержали 15 балів і більше, а таких було 29, – надано доступ до обох баз даних. 74 ВНЗ одержали доступ до однієї з двох баз.

Чеберкус також розповів, що окрім надання доступу компанії-постачальники послуг Elsevier (Scopus) та ClarivateAnalytics (WebofScience) на прохання МОН погодилися проводити в Києві та регіонах семінари й тренінги. На них йтиметься про те, як підвищити публікаційну активність та якість наукових статей, шукати наукові видання для публікацій, планувати наукову кар‘єру. Додатково загадані компанії упорядкують в базах профілі українських вишів та наукових установ, що дозволить певною мірою підвищити їх рейтинги у науковому світі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!