Понад 70 біографій львівських ОУНівців викладуть у мережу. Історія «Ліди»

2569 0
Життєві історії підпільників ОУН зі Львівщини можна переглянути онлайн.
фото: cdvr.org.ua

фото: cdvr.org.ua

Центр досліджень визвольного руху опублікує в електронному архіві українського визвольного руху колекцію з 78 персональних справ з архіву Служби безпеки ОУН Сокальської округи, що на Львівщині.  Про це повідомляють у Центрі досліджень визвольного руху.

«78 документів автобіографічного змісту відтепер можна переглянути онлайн. Папери було знайдено серед 300 документів СБ ОУН наприкінці травня 2016 року в господарстві дядька народного депутата Володимира Парасюка», — йдеться в повідомленні.

Фахівці Центру досліджень визвольного руху відразу ж розпочали реставрацію сокальського архіву, перша колекція якого вже у вільному доступі. А за участі історика Володимира Мороза почали працювати над ідентифікацією учасників підпілля.

«Головною перешкодою в ідентифікації був брак дослідників, які б орієнтувалися в історії підпілля в Сокальській окрузі. На жаль, померли майже всі учасники боротьби, які знали згаданих в документах осіб», —  говорить Володимир Мороз.

Читайте також: Неподалік Львова виявили унікальні документи визвольного підпілля

Серед найцікавіших дослідники виділяють біографію Софії Лагодич, що діяла під псевдо «Ліда». У 1953 році її арештували та помістили до тюрми на Лонцького. Під час допитів вона нічого не сказала ні про себе, ні про кого зі свої побратимів. Говорити відмовлялась під приводом того, що буцімто «дала клятву мовчання перед Богом і нічого сказати не може». Через це її примусово запроторили до психіатричної лікарні. Активна діячка підпілля ОУН Софія Лагодич (псевдо «Ліда»), що більш як 10 років підпільно діяла в складі організації на Львівщині .

Історики кажуть, що така деталізована інформація з життя діячів пролиє світло на ще не досліджені сторінки історії України. «Така кількість біографій підпільників дасть нам змогу досить детально прослідкувати життя конкретних людей, що спонукало їх долучитися до націоналістичного руху, в деяких випадках і арешти органами радянської держбезпеки та те, як вдалося звільнитися», — зазначив керівник Архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Переглянути колекцію персональних справ можна на сайті Е-архіву українського визвольного руху за посиланням.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!