Війна за мову. Рада таки розгляне скандальний законопроєкт Бужанського

2782 0
Сьогодні у Львові протестували проти змін до закону про мову.
Фото: Петро Порошенко

Фото: Петро Порошенко

У порядок денний Верховної Ради на 17 липня внесли скандальний законопроєкт представника «Слуги народу» Максима Бужанського № 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

Народні депутати мали його розглядати 16 липня, однак цього питання не було у порядку денному.

Максим Бужанський пропонував скасувати частину закону про мову, що передбачає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року, а також хотів дозволити викладати у школах предмети російською мовою.

Читайте також: Чи стане російської більше або Чому «Слуги народу» взялися за мову

Зазначимо, що сьогодні, 16 липня, у Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку протестували проти цього скандального законопроєкту. 

Нагадаємо, 13 липня заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко попросив внести до порядку денного роботи парламенту цей законопроєкт. Водночас частина його однопартійців заявили, що стурбовані суспільною реакцією на законопроєкт Бужанського, тому не підтримуватимуть його під час винесення до зали. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь також виступив проти законопроєкту.

Сам закон про державну мову із правками Верховна Рада в другому читанні ухвалила 25 квітня 2019 року. Нардепи від «Опозиційного блоку» одразу ж зареєстрували постанову про скасування цього документу, але парламент у травні відхилив її. Після цього Закон одразу підписали голова тоді чинні ВРУ Андрій Парубій та президент Петро Порошенко. У липні торік він набув чинності.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!