Пораненому волонтеру зі Львова збирають кошти. Як допомогти?

2393 0
Волонтери збирають кошти на лікування пораненого волонтера зі Львова, активіста «Варти-1» Андрія Романчака, який 16 травня, їдучи в автомобілі, підірвався на фугасі неподалік Попасної у Луганській області. 36-річний волонтер з позивним «Крук» був єдиним, хто вижив. Він отримав понад 55% опіків тіла.
фото: 112.ua, day.ua, rebenok.by

фото: 112.ua, day.ua, rebenok.by

За словами голови виконкому громадського об’єднання «Варта-1» Ігора Зінкевича, 20 травня зранку Андрія перевезли до Києва у державну клініку. З ним залишається його брат Дмитро Романчак.

«Опіки – це довгий і важкий процес лікування. Лікарі кажуть, що перших 3 дні пацієнти з такими травмами почуваються добре. На 4 день їх стан ускладнюється, а після того, орієнтовно через тиждень стане краще. Крім того, в нього була гематома на селезінці, йому зробили лапароскопічну операцію в Краматорську», – розповів Zaхid.net Ігор Зінкевич.

За його словами Андрій Романчак при свідомості, він говорить, намагається жартувати, щоб якось підняти близьким настрій. Як розповів виданню «День» сотник Галицької сотні Народної самооборони Львівщини Орест Кулиняк, який разом з Андрієм привіз гуманітарну допомогу 36-му блокпосту Національної Гвардії, «Крук» сидів біля водія, а коли машина налетіла на фугас, то кузов перекрутився в повітрі й впав на бік, дах відірвало.

«Андрія затиснуло в машині, однак він зміг дивом вибратися й дійти до людей, які вже викликали швидку допомогу. Пізніше туди дісталися сапери. Один фугас вони пролетіли нормально, а в другий потрапили. Не знати, чи він був радіокерованим, адже вони вже поверталися назад. Тобто цією дорогою вже їхали й все було нормально. Можливо, їм підготували такий «сюрприз». Коли їздили в день перед трагедією, теж все було в порядку», – зазначив волонтер.

Із приводу підриву автомобіля зараз триває слідство, яке веде військова прокуратура. Поранений волонтер розповів, що вибух був настільки потужним, що декого відкинуло на 70 метрів від автомобіля. Андрію просто пощастило. Тіло Володимира Боднара, який їхав у тому автомобілі заберуть з Донецька після експертизи ДНК.

Нагадаємо, що разом з Андрієм Романчаком в машині їхало ще чотири пасажири, з яких ніхто не вижив. Це 44-річний полковник та 19-річний рядовий (водій автомобіля) Нацгвардії, а також волонтери 45-річний В. Бондар та Г. Євдокименко.

Рідні та друзі одразу почали збирати кошти на лікування Андрія. Для тих, хто може долучитись – картка Приватбанку: 5168 7423 4160 9968 , Романчак Дмитро Олександрович. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!