Порошенко підписав закон про штрафи за несплату аліментів

1645 0
Сума штрафу залежить від терміну несплати аліментів.
ілюстративне фото: depositphotos

ілюстративне фото: depositphotos

У середу, 25 липня, Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання». Про це повідомляє прес-служба президента України.

«Закон встановлює, що несплата аліментів на утримання дитини за шість місяців із дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин», – йдеться в повідомленні.

Якщо правопорушення повториться упродовж року, то кількість годин для примусових робіт збільшиться від 240 до 360. Якщо особа ухиляється від виконання примусових робіт, то їй загрожує арешт до десяти днів.

Читайте також: Чому не Матьки? Я підтримую заміну «батьків» на «родичів»

Окрім цього, у законі передбачено наступні штрафи:

  • 20% від суми заборгованості за наявності такої протягом одного календарного року.
  • 30% від суми у разі боргу понад два роки.
  • 50% від суми заборгованості у разі боргу за три роки.

Той з батьків, за ким закріплена опіка над дитиною, самостійно прийматиме рішення про виїзд дитини за кордон до одного місяця для лікування, навчання і відпочинку. Якщо планується поїздка більше ніж на місяць, батько-опікун зможе самостійно приймати рішення про виїзд дитини за кордон у тому випадку, якщо у другого з батьків є заборгованість за аліментами.

Водночас той із батьків, хто проживає окремо від дитини і не має заборгованості із виплати аліментів, питатиме дозволу у другого з батьків на виїзд дитини за кордон. Якщо такого дозволу немає, то його можна отримати через суд без дозволу батька-опікуна.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!