Поштовх до нового. Як львівські школи переходять на дистанційне навчання через карантин

3067 0
Із 12 березня в Україні триває карантин, який вніс корективи у навчання школярів та студентів.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Школи Львова мають підключитися до освітнього веб-сервісу Google Classroom, а для студентів проводять вебінари.

Як розповіла Tvoemisto.tv директорка навчально-методичного центру освіти Львова Леся Приставська, вчителям допомагають освоїти «Google Classroom». Відповідно, вони отримають електронну пошту, свій акаунт і зможуть працювати із дітьми через цю платформу.

«Наш центр розробив контенти із фізики, хімії, біології та інших предметів, підготував підбірку навчальних матеріалів та блогів, які ми передаємо у міськраду, щоб їх залили на гугл-клас. Багато вчителів уже працюють у ньому і ми хочемо зорганізувати вчителів по всьому Львову», - розповіла Леся Приставська.

Тут можна переглянути рекомендовані інтернет-ресурси та матеріали для вчителів на час призупинення освітнього процесу

Втім, за її словами, використання такої платформи не є обов’язковим, кожен може організувати навчання, як вважає за потрібне.

«Кожен вчитель отримає інструкцію і вестиме офлайн-навчання. Я є практикуючим вчителем і можу сказати, що діти жваво долучаються до завдань. Я їх заохочую різними форматами, зокрема, прошу знайти серед відповідей три неправильні. Це своєрідний стимул, щоб вони передивилися і перевірили себе. Є школи з електронними журналами. Вони працюють через них», - розповіла Леся Приставська.

Через платформу можна перевірити, чи учень працює над завданням. «На «гугл-класі» висвітлюється, чи ти зробив «домашню роботу», чи ти заходив на платформу. Якщо дитина зробила певну частину, вона може пізніше доробити. Контрольних робіт на карантин не дають. Тому зараз пропонують або засвоєння вивченої програми або теми, які діти можуть вивчити самостійно», - розповіла Леся Приставська.

Водночас батьки можуть допомагати дітям і контролювати вивчене.

Читайте також: Три тижні карантину з користю. Підбірка безкоштовних освітніх платформ. 

«Є величезна кількість сайтів – Всеосвіта, Освітній проект «На Урок», різні тест-курси, до яких легко долучитися батькам. У нас на новому сайті Навчально-методичного центру освіти Львова і на сайті управління освіти ЛМР є посилання на величезну кількість платформ, звідки можна брати додаткову інформацію, цікавинки та ютуб-канали з української мови та літератури, англійської, фізики. Корисно буде і самим почерпнути щось нове і з дітьми попрацювати під час карантину», - зазначила директорка центру. 

Уже за кілька днів платформа запрацює у тестовому режимі. «Таку ситуацію ніхто не очікував. Але вона десь є тим поштовхом, коли ми мусимо вчитися кардинально чогось нового. Хтось можливо притримується традиційної роботи «крейда, дошка, ручка», але теперішні умови вчать нас працювати по-іншому».

Для студентів вишів різні кафедри розробляють свій підхід. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку ЛНУ імені Івана Франка Володимир Качмар, кафедри подали свої плани щодо дистанційного навчання, завдання публікують на відповідних сторінках у Фейсбук. Однак не потрібно забувати, що все-таки не всі студенти мають можливість вчитися якісно в умовах онлайн, бо є багато студентів із сіл.

Впереваж викладачі, за його словами, проводять вебінари. Звісно, легше проводити онлайн-навчання там, де є малокомплектні групи.

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!