Посилення карантинних обмежень – Шмигаль чекає порад від міських голів

2659 0
За словами Садового, рішення про посилення карантину треба приймати з врахуванням специфіки міст.
Фото: Урядовий портал

Фото: Урядовий портал

Кабінет міністрів не хоче запроваджувати жорсткий локдаун, який був навесні. У питанні посилення карантинних обмежень уряд готовий вислухати поради міських голів України. 

Про це йшлося під час учорашньої наради прем’єра Дениса Шмигаля з Асоціацією міст України. У ній також взяли участь керівництво Міністерства охорони здоров’я та представники інших відомств.

Повідомляється, що Шмигаль закликав міських голів дотримуватися карантину «вихідного дня», адже, за його словами, це єдина альтернатива повному локдауну. Прем’єр також повідомив, що розглядаються усі можливі варіанти на випадок погіршення ситуації із захворюваністю, в тому числі й можливе посилення карантинних обмежень. «Ми не хочемо запроваджувати жорсткий локдаун, який був навесні. У питанні посилення карантинних обмежень ми готові вислухати ваші поради», – зазначив прем’єр.

Шмигаль також повідомив, що Уряд спрямував до міських бюджетів другий транш у розмірі 870 млн грн на забезпечення ліжкомісць киснем та підкреслив, що Уряд спростив усі відповідні процедури.

Читайте також: «Лишили нас без штанів». Львівські ресторатори вимагають скасувати локдаун вихідного дня

Крім того, прем’єр доручив Міненергетики спільно з органами місцевого самоврядування опрацювання питання потужностей електромереж поблизу лікарень, щоб забезпечити безперебійну подачу кисню.

Також говорилося про зарахування акцизного податку з пального до місцевих бюджетів. За словами Шмигаля, Мінфін готовий до компромісу, зокрема, щоб частина акцизу йшла в бюджети територіальних громад. «У робочому порядку ми розв’яжемо це питання. Акциз ми не збираємося давати обласним адміністраціям, це буде пряма субвенція територіальним громадам. Усі податки, які сплачують регіони до державного бюджету, мають повертатися їм у вигляді субвенції», – сказав Шмигаль.

Разом з тим, як повідомляє пресслужба ЛМР, міський голова Львова Андрій Садовий закликав уряд в умовах пандемії приймати рішення, зважаючи на специфіку міст. Адже зараз бюджет Львова недоотримав близько 400 млн грн, натомість реверсну дотацію від міста держава забирає щомісячно в сумі 590 млн грн.

За словами Садового, питання ефективності «карантину вихідного дня» залишається відкритим. Зокрема, він переконаний, що нині на вулицях Львова буде велике скупчення – люди, які планували піти в суботу чи в неділю в магазини, підуть туди нині.

«Думаю, ефект цього ми побачимо. Тому слабо вірю в «карантин вихідного дня». Жодних «живих грошей» жоден підприємець не отримає», – заявив він.

Він також зачепив питання потужностей, в тому числі і електропостачання. «От в нас у Львові є 8-ма лікарня, і нам треба додаткових потужностей. Нам Обленерго виставило рахунок на 27 млн. грн. Як ми можемо заплатити, якщо ці кошти потрібні для підключення точок кисню і закупівлю обладнання? Можливо, на рівні уряду треба зробити якусь формулу: те, що стосується медицини, має бути пріоритетом», – сказав він.

Він також дорікнув, що неприпустимо з боку держави затримувати медикам зарплат і що такі наради треба робити з міністрами, які мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування, тоді вони були б іншими. 

Фото: Роман Балук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!