Потреба у деяких спеціальностях. У Міноборони пояснили, чи буде військовий облік для жінок обов’язковим

3133 0
Наразі ЗСУ потребує таких спеціальностей як медичні працівники, кухарі, радіоелектронщики.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що оборонне відомство не планує ставити усіх жінок на військовий облік. Збройні Сили України потребують лише деяких спеціальностей, тому громадянок закликали не панікувати завчасно. Про це Маляр заявила в ефірі національного телемарафону, повідомляє УП.

Читайте також: Чи зможуть жінки виїжджати за кордон з 1 жовтня. Роз'яснення

«Поки що, до 1 жовтня це відтермінування, воно взагалі не діє. А з 1 жовтня вже є напрацювання, і ми робимо все можливе для того, щоб з 1 жовтня власне ніякої обов’язкової постановки на (військовий) облік не було», – сказала заступниця міністра оборони.

Маляр також зазначила, що наразі українська армія потребує таких спеціальностей, як медичні працівники, кухарі, радіоелектронщики. «Добровільна» постановка на облік передбачає, що «мотивовані» жінки зможуть самостійно прийняти рішення щодо військового обліку.

Раніше Ганна Маляр повідомляла, що Міноборони працює над відповідним законопроєктом. Але наразі постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони разом з Генштабом не можуть її змінити самостійно. Зараз це повноваження парламенту. У разі прийняття змін до закону Верховною Радою, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби.

Читайте також: У Міноборони розповіли, скільки жінок служать у ЗСУ

Нагадаємо, раніше у Генеральному штабі Збройних сил України вирішили брати жінок на військовий облік лише за їхньою згодою. 

З 1 жовтня почне діяти нова система взяття жінок на військовий облік. З'явилася інформація про те, що жінкам, представницям 14 спеціальностей, можуть обмежити виїзд за кордон. Наразі перелік стосується 14 спеціальностей та професій, серед яких: харчові технології, медицина, медсестринство та фармакологія, ветмедицина, облік і оподаткування, психологія, поліграфія, соціальна робота та соцзабезпечення та інше. Представник ради комітету з питань верховенства права Національної Асоціації Адвокатів України Броніслав Тоцький у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що спеціального закону про обмеження виїзду за кордон немає.

Також зазначимо, що заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила про те, що інформація про мобілізацію жінок в Україні виявилася російським фейком. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!