Повторний ПЛР-тест хворим на Covid-19 радять узагалі не робити. Чому

50768 0
Якщо пройшло 14 днів від початку хвороби, і протягом останніх трьох у людини не було клінічних ознак Covid-19, то можна вважати, що вона одужала.
Фото: freepik

Фото: freepik

Коли в Україні лише почали працювати із новим захворюванням «коронавірус», то для того, аби визнати людину одужалою, потрібно було відправляти її на повторний ПЛР-тест та зафіксувати, що він негативний. Тепер повторного тесту, відповідно до нормативних документів МОЗ та рекомендацій ВООЗ, узагалі не потрібно робити. Про це під час брифінгу 13 листопада повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко-Іванченко.

Читайте також: Як у Львові терміново розгортають новий Covid-корпус. Фоторепортаж

«Не тому, що міністерство економить гроші на нашому здоров’ї, а тому, що наука йде вперед і вже дослідили – через 14 днів від початку хвороби, навіть якщо людина отримує позитивний ПЛР – це означає, що тест-система зловила уламки РНК коронавірусу, які ще виявляються, але інфікуюча доза є такою, що людина не становить епіднебезпеки для оточуючих», – каже вона.

Окрім того, якщо пройшло 14 днів від початку хвороби, і протягом останніх трьох у людини не було клінічних ознак Covid-19, то можна вважати, що вона одужала.

Залишають повторний ПЛР лише для тих, кого потрібно перевести в некоронавірусний стаціон або якщо це клінічно складні випадки.

Читайте також: За яких умов дозволено припинити самоізоляцію після Covid-19. Пояснення МОЗ

«Не створюйте ажіотажу, не штурмуйте сімейних лікарів, є доведені критерії одужань від ВООЗ, і на них ми опираємося. Респіратор або маска, чисті руки, дистанція – це ті чинники, які можуть зберегти наше життя і здоров’я», – додає вона.  

Детальніше про те, що робити, коли в сім'ї підтвердили Covid-19, і чи можна розраховувати на безкоштовний ПЛР-тест читайте у матеріалі

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!