Практичні поради про те, як і кому слід вакцинуватися. Рекомендації експертів

1772 1
Можна вакцинувати людей з температурою нижче 38 градусів.
фото: bzv.org.ua

фото: bzv.org.ua

Нещодавно МОЗ оприлюднив документ, де йдеться про зміни у переліку медичних протипоказань до вакцинації. Згідно з ним, абсолютними протипоказами є наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини, вагітність та імунодефіцит для щеплення живою вакциною від КПК. Однак можна вакцинувати людей з температурою нижче 38 градусів. При наявності лихоманки та температури вище 38 градусів – ні.

Читайте також: Що потрібно знати про вакцинацію: відповіді на популярні питання

Слід вакцинуватися у дитячому віці відповідно до календаря щеплень, у дорослому віці – відповідно до індивідуальної необхідності.Про це Tvoemisto.tv у ефірі ток-шоу «Наші реформи» повідомила експертка з імунології-алергології дорослих Христина Ліщук- Якимович.

Проконсултуватися варто тим:

  • хто часто хворіє, має гнійничкові захворювання;
  • особам, які отримують антибіотикову чи противірусну терапію, але вона є неефективною;
  • пацієнтам, які мають рецидивуючі грибкові захворювання, стійкі до терапії;
  • людям, які планують вакцинуватися, але в них свого часу було пропущене те чи інше щеплення;
  • тим, хто подорожує до екзотичних країн;
  • особам, які мають хронічний субфібрилітет (температура 37-37,2 градуси), коли такий стан, який триває три і більше місяці;
  • людям, які мають проблеми з репродуктивною системою, наприклад невиношуванням вагітності;
  • особам, які мають лімфаденопатію – збільшені лімфатичні вузли, що не пов‘язано з вірусною інфекцією чи простудним станом. Це ті стани, коли пацієнт розуміє, що з імунітетом щось не так.

 

Лікар-імунолог не тільки дає поради щодо вакцинації, а й пояснює, як покращити роботу імунної системи, шукає варіанти для стійких до терапії пацієнтів, радить як вберегтися від інфекцій чи частих захворювань.

До імунолога скеровує сімейний лікар, коли бачить проблему. Також пацієнти можуть самі звернутися по консультацію.



Читайте також:
25 Січня, 2020 13:44
666 ... пані Ліщук , ваш голос , як отой "глас у пустелі"... бо навколо конкретна ситуація -- ".. село неначе погоріло , неначе люди подуріли .." ... і ікспердух розвелось -- не перелічити ... вам , справжнім експертам , з отою кодлою аж ніяк не впоратись ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!